Νέο χτύπημα Τόμσεν: Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει επώδυνες  μεταρρυθμίσεις
Πηγή: EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

"Επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις" προκειμένου να κατορθώσει επιστρέψει στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, ζήτησε εκ νέου σήμερα για την Ελλάδα ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως η συγκεκριμένη έκθεση δεν σχετίζεται με την τρέχουσα αξιολόγηση και πως σκοπός της είναι να αναδείξει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα για να επανέλθει σε μια εύρωστη ανάπτυξη. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει συντάξεις καθώς και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη.

Ο ίδιος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των διαφωνιών στο εσωτερικό του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα σημειώνοντας πως είναι σπέκουλα πως υπάρχει διαχωρισμός (split) των διευθυντών και πως η διατύπωση διαφωνιών είναι συνήθης πρακτική και όχι κάτι σπάνιο.

Αναγνώρισε δε ότι έχει γίνει πρόοδος και σύγκλιση των Ευρωπαίων με τις θέσεις του Ταμείου αναφορικά με τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους. Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "έχει περιοριστεί το χάσμα" καθώς οι "Ευρωπαίοι δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της" . Ωστόσο υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν διαφορές, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.

Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, άνοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), όπως υποστήριξε η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο - βιώσιμό.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit ο κ. Τόμσεν αν και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για να κλείσει την ψαλίδα με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης είπε πως "το Ταμείο δεν κάνει προβολές σχετικές με Grexit".

Διαβάστε επίσης