ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 5,9 δισ. ευρώ εκτινάχτηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Αύγουστο

Στα 5,9 δισ. ευρώ εκτινάχτηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Αύγουστο

Στα 5,9 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Αύγουστο 2015, έναντι 5,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύουν ότι τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν στα 5,1 δισ. ευρώ, από 4,9 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 809 εκατ. ευρώ, από 781 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

Οι οφειλές των υπουργείων και των εποπτευομένων φορέων τους ανήλθαν στα 728 εκατ. ευρώ, από 753 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθαν στα 317 εκατ. ευρώ, από 316 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου 2015.

Αύξηση κατέγραψαν τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία ανήλθαν τον Αύγουστο στα 2,57 δισ. ευρώ, από 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 1,22 δισ. ευρώ, από 1,17 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου 2015.

Τέλος, οι οφειλές λοιπών νομικών προσώπων αυξήθηκαν στα 264 εκατ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου, από 251 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

Σημειώνεται πως το νέο πρόγραμμα στήριξης προβλέπει την εκταμίευση 3,1 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, προϋπόθεση για να εκταμιευόμουν αυτά τα χρήματα είναι να καταβληθούν κανονικά έως τα τέλη Νοεμβρίου οι υπό δόσεις των 3 δισ. ευρώ που είναι συνδεδεμένες με τις δύο δέσμες προαπαιτούμενων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ