ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Πετρόπουλος: Πότε θα ισχύει η μειωμένη εισφορά για τα μπλοκάκια

Τ. Πετρόπουλος: Πότε θα ισχύει η μειωμένη εισφορά για τα μπλοκάκια
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την προϋπόθεση υπό την οποία θα ισχύει η μειωμένη εισφορά 9,22% για τα μπλοκάκια ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος, λέγοντας πως αυτή θα τίθεται σε ισχύ μόνο από τη στιγμή που ο εργαζόμενος θα δηλώνει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ότι δεν καλύπτεται από περιοδική δήλωση εργοδότη του.

Εφόσον ένας εργοδότης απασχολεί εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία θα πρέπει να τους εντάσσει και σε αναλυτική περιοδική δήλωση, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος προσθέτοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα επιληφθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Το μέτρο δεν έχει αναδρομικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι για το διάστημα πριν τη δήλωση στον ΕΦΚΑ ο εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλει εισφορές με το παλιό ποσοστό που προβλέπεται για ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή 26,95%.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Πετρόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο θα διαρκέσει η ρύθμιση για το 9,22%, συνεπώς αυτό θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον η μείωση θα δρομολογήσει επίλυση διαφορών ανάμεσα σε εργαζόμενους που δηλώνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και τους αντισυμβαλλόμενους εργοδότες.

Δεν απέκλεισε μάλιστα να γίνουν και περαιτέρω διορθωτικές κινήσεις από πλευράς υπουργείου, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ