ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Οι επενδυτές ανησυχούν για «ατύχημα»

Reuters: Οι επενδυτές ανησυχούν για «ατύχημα»
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Καθώς η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμα και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές παραμένει, τόσο ενισχύονται και οι ανησυχίες των επενδυτών, όπως παρατηρεί το Reuters.

Συγκεκριμένα, η κύρια ανησυχία για τους επενδυτές είναι ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση έως τις αρχές Ιουλίου, η Αθήνα δεν θα λάβει την επόμενη δόση του προγράμματος και επομένως δεν θα έχει τα χρήματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή των ομολόγων συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ που οφείλονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Lutz Roehmeyer, στέλεχος της LBB-INVEST της Γερμανίας, η οποία έχει τοποθετήσει περίπου 3 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο ομόλογο, λέει στο Reuters πως υπάρχει «κάποια αμφιβολία» πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της και πως θα μπορούσε να συμβεί «ατύχημα». Σε γενικό πλαίσιο όμως, συνεχίζει να εκτιμά πως η δόση θα αποπληρωθεί.

«Αν καταλήγουμε σε χρεοκοπία από ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα υποστεί πλήγμα και από τη δική μου άποψη θα ήθελαν να αποφύγουν να υποστεί ζημιές η ΕΚΤ», αναφέρει ο ίδιος και σημειώνει:

Είναι ένα να υπάρχει ένας κακός τίτλος για την εκ νέου χορήγησης χρήματος στην Ελλάδα, αλλά είναι ακόμα χειρότερο αν επικοινωνηθεί ότι τώρα έχει υποστεί απώλειες και η ΕΚΤ.

Παράλληλα και το κόστος ασφάλισης έναντι μίας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας (CDs), βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά, σύμφωνα με το Reuters.

Πάντως, το πρακτορείο σχολιάζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές γίνονται σε τεταμένο κλίμα και σημειώνει πως το 2015 η χώρα έφτασε στα πρόθυρα της αποχώρησης από την Eυρωζώνη, μέχρι τελικά να συμφωνήσει στο τρίτο πακέτο διάσωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ