ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετακίνητη η Λαγκάρντ για τα σκληρά μέτρα στην Ελλάδα

Αμετακίνητη η Λαγκάρντ για τα σκληρά μέτρα στην Ελλάδα

Ως «απολύτως αναγκαίες» χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον με θέμα το ρόλο της διαφάνειας στην αύξηση της οικονομικής σταθερότητας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα που μεταξύ άλλων αφορούσαν και σε θέματα διαφάνειας η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ πως η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. «Πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας», ανέφερε σχετικά.

Η ίδια σημείωσε ακόμη πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.

«Προσπαθήσαμε στις δυο εκθέσεις, με απόλυτη ειλικρίνεια, να είμαστε αυτοί που θα πούμε την σκληρή αλήθεια για την Ελλάδα. Αναγνωρίσαμε όμως στις δύο εκθέσεις την τεράστια συλλογική προσπάθεια και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Αλλά επίσης είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες», σημείωσε.

Για την αντίδραση των ελληνικών Αρχών στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου είπε πως από την πλευρά του Ταμείου έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια το που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το τι πρόοδος έχει συντελεστεί. «Στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε», σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010.

Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat», είπε και προσέθεσε με νόημα πως δεν γνωρίζει το εάν «η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ