Oι Ιάπωνες επενδυτές εγκαταλείπουν τα αμερικανικά ομόλογα
Oι Ιάπωνες επενδυτές πούλησαν αμερικανικά κρατικά ομόλογα το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας της Ιαπωνίας.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι καθαρές πωλήσεις αμερικάνικων ομολόγων ανήλθαν στα 2,4 τρισ. γεν τον τελευταίο μήνα του 2016. Είναι το μεγαλύτερο νούμερο από το Μάιο του 2013.
Το γαλλικό χρέος ήταν το δεύτερο λιγότερο δημοφιλές μεταξύ των Ιαπώνων επενδυτών, με 236 δισ. γεν καθαρές πωλήσεις.
Ωστόσο, οι Ιάπωνες επενδυτές ήταν αγοραστές χρέους πολλών άλλων ανεπτυγμένων κρατών το Δεκέμβριο.
Η Γερμανία, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία, κατέγραψαν όλες καθαρές εισροές από την Ιαπωνία.
Η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους τίτλου σημείωσε μεγάλη άνοδο μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το Νοέμβριο, αντανακλώντας πτώση στις τιμές. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Τραμπ για αύξηση των δαπανών για υποδομές ενίσχυσε τις προοπτικές για άνοδο του πληθωρισμού, κάτι που μειώνει την σχετική αξία των αποδόσεων των ομολόγων.
Η κίνηση των Ιαπώνων επενδυτών συμπίπτει και με την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές των αμερικανικών ομολόγων.
Με αντίμετρα προειδοποιεί η Κίνα την ΕΕ αν υιοθετηθεί σχέδιο για την προώθηση του «Made in Europe»
09:03
Πυροβολισμοί στη Θεσσαλονίκη: «Είχαμε οικονομικές διαφορές» - Τι κατέθεσε ο 28χρονος Τούρκος - Αναζητούνται οι δράστες
08:58
Axios: Το Ιράν «παγώνει» τις συνομιλίες για τα πυρηνικά μέχρι την επίλυση της κρίσης στο Ορμούζ
08:55
Κοινωνικός τουρισμός 2026: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις, ποιοι θα κάνουν δωρεάν διακοπές - Σενάρια και για νέα παράταση
08:39