ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Τρεις λόγοι που είναι ανοιχτό το σενάριο του «Grexit»

Economist: Τρεις λόγοι που είναι ανοιχτό το σενάριο του «Grexit»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε νέο κύκλο ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται η Ελλάδα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης να αναλύουν τους λόγους για τους οποίους ο κίνδυνος του Grexit παραμένει υπαρκτός, πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της προοπτικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του περιοδικού Economist εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε επίπεδο που δεν επιτρέπει την Ελλάδα να παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι εντός της ευρωζώνης.

«Παρά το γεγονός πως το Brexit κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα τον τελευταίο χρόνο, το μεγαλύτερο "αδελφάκι" του, το Grexit, δεν έχει εξαφανισθεί. Έχουν περάσει περισσότερα από 5 χρόνια μετά την πρώτη σοβαρή αναφορά της προοπτικής της εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε., ωστόσο το χρέος της Ελλάδας δεν βρίσκεται σε δρόμο που θα της επέτρεπε να παραμείνει μακροπρόθεσμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολιάζει στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη ο Σάιμον Μπάπτιστ, σημειώνοντας:

Και τώρα που το περισσότερο από το ελληνικό χρέος πρακτικά ανήκει σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, η χώρα κρατείται όμηρος της βούλησης των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων που εμφανίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες .

Παρότι πιστεύουμε πως οι πιθανότητες υπέρ της υλοποίησης του Grexit εντός της επόμενης πενταετίας είναι περισσότερες από την αποφυγή του, υπάρχουν και μερικοί λόγοι να είμαστε λιγότερο ανήσυχοι απ' ό,τι στο παρελθόν.

Οι τρεις λόγοι που είναι πιθανό το Grexit

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ο πρώτος λόγος είναι ότι με δεδομένο πως δανειστές της χώρας μας είναι κυρίως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μία ελληνική χρεοκοπία πλέον συνοδεύεται από ένα χαμηλότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και επιρροής του υπόλοιπου οικονομικού συστήματος.

Ο δεύτερος, είναι πως η προοπτική του Grexit δεν προκαλεί το ίδιο σοκ που προκαλούσε πριν από κάποια χρόνια, καθώς εταιρείες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε ορισμένα βήματα ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους.

Ο τρίτος λόγος είναι πως μετά από έξι χρόνια σχεδόν μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι το οικονομικό κόστος της αλλαγής νομίσματος (σσ. επιστροφή στη δραχμή), δεν μπορεί να είναι χειρότερο από όσα περνούν ήδη.

Εκτός αυτών, ο Μπαπτίστ εκτιμά ότι η πίεση κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις της φετινής χρονιάς (π.χ Γερμανία, Γαλλία) , με αυξανόμενη πιθανότητα και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Είστε έτοιμοι για το Grexit;», καταλήγει στο άρθρο του ο Μπαπτίστ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ