ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: Την ώρα του EWG θα δίνει ομιλία στο LSE

Χουλιαράκης: Την  ώρα του EWG θα δίνει ομιλία στο LSE

Στο Λονδίνο για ακαδημαϊκή ομιλία στο LSE και όχι στις Βρυξέλλες για το EuroWorking Group θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, κάτι που επιβεβαιώνει τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών και στελεχών των θεσμών κατά τις προηγούμενες ώρες πως από το EWG δεν πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χουλιαράκης θα δώσει ομιλία στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με θέμα «Ελλάδα: Προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάκαμψη».

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα θα εκπροσωπείται στο EuroWorking Group από τον Παναγιώτη Νικολαΐδη, σύμβουλο του κ. Χουλιαράκη και μέλος του ΣΟΕ.

"Σε συνεννόηση και συμφωνία με τον πρόεδρο του EuroWorking Group κ. Τόμας Βίζερ, στη σημερινή συνεδρίαση τη χώρα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής του ΑΝΥΠΟΙΚ, κ. Γιώργου Χουλιαράκη και θεσμικά αρμόδιος για το ρόλο αυτό κ. Παναγιώτης Νικολαΐδης.

Έχει συμβεί στο παρελθόν και όταν κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο θα συμβεί ξανά στο μέλλον, όπως ισχύει σε κάθε σοβαρή χώρα", ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση τη υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση που θα παρουσιάσει σε Θεσμούς και εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης ο κ. Νικολαΐδης, απέχει από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, μετά τη σημερινή συζήτηση, που είναι σημαντική γιατί θα αφορά στην ουσία των ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πραγματοποιήσει σειρά διαβουλεύσεων, τόσο με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση.

Το βασικό πρόβλημα που εμποδίζει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας είναι η νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018.

Σχηματικά η κυβέρνηση δέχεται μείωση του αφορολόγητου λίγο κάτω από τις 7.500 ευρώ και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση μετά το 2019 σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων, δέχεται πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% του ΑΕΠ από το 2019 έως το 2023 και συζητά επέκταση του «κόφτη» και στις φοροαπαλλαγές. Αυτό σημαίνει πως δέχεται να λάβει μέτρα 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

Ωστόσο, δεν κάνει καμία υποχώρηση στο θέμα της κατάργησης της άμεσης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δέχεται να κάνει τις ανωτέρω επώδυνες υποχωρήσεις μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα περιγραφούν προκαταβολικά οι παρεμβάσεις για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα της δώσει πρόσβαση στο πρόγραμμα προωστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Κοινοτικές πηγές ξεκαθαρίζουν εμφατικά ότι εάν μέχρι την επομένη εβδομάδα δεν υπάρξει επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα θα χαθεί ο στόχος για επίτευξη αποτελέσματος στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και πλέον η όποια λύση θα μεταφερθεί για Απρίλιο ή και Μάιο, αλλά σίγουρα μετά τις Ολλανδικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ