ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στην κυβέρνηση να δεχθεί μέτρα 4 δισ. ευρώ

Πιέσεις στην κυβέρνηση να δεχθεί μέτρα 4 δισ. ευρώ

Σε αδιέξοδο παρέπεμπαν οι δηλώσεις που έκαναν χθες το βράδυ αξιωματούχοι της ευρωζώνης, αλλά και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και πως μπορούν να ξεπερασθούν τα εμπόδια.

Στο χθεσινοβραδινό EuroWorking Group έγινε μια προσπάθεια αποτύπωσης της μέχρι σήμερα προόδου, των όσων ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς, των όσων είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά για να προχωρήσει η αξιολόγηση και των όσων είναι διατεθειμένα τα κράτη της ευρωζώνης να εγκρίνουν ώστε να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Εκτός από τον Τόμας Βίζερ, τον προεδρεύοντας του EuroWorking Group στις χθεσινές συζητήσεις είχε εμπλακεί σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, αλλά και οι ενστάσεις της ελληνικής πλευράς δεν λειάνθηκαν, καθώς ούτε οι υποχωρήσεις των Ευρωπαίων για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους μπήκαν στο τραπέζι, ούτε η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε το τι μπορεί να αποδεχτεί για να διασφαλίσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ευρωζώνη ζήτησε από την Ελλάδα να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα μεταξύ 3,6 και 4 δισ. ευρώ.

Αυτή τη θέση εξέφρασε χθες και ο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις , ο οποίος ζήτησε οι παρεμβάσεις για το αφορολόγητο και το ασφαλιστικό να νομοθετηθούν «τώρα», αλλά να εφαρμοστούν στο «κοντινό μέλλον» και αφού πρώτα η ελληνική οικονομία ανακάμψει.

Σύμφωνα με πηγές σήμερα θα υπάρξει συνάντηση στις Βρυξέλλες με την παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, του Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν, του Κλάους Ρέγκλινκ από τον ESM και πιθανόν του Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Κοινοτικές πηγές που αποτυπώνουν τις θέσεις του Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν χθες πως «εάν όλοι οι εταίροι κάνουν ένα βήμα σύγκλισης, τελικά θα καταστεί εφικτό να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο».

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επέλεξε να μιλήσει σε εκδήλωση στο LSE αντί να παραστεί στο EuroWorking Group κατέδειξε πως το χθεσινό EWG δεν είχε τη σημασία που πολλοί του απέδιδαν. Ο ίδιος ο κ. Χουλιαράκης αργά χθες το βράδυ δήλωσε από το Λονδίνο πως προέβη σε «απολογισμό» για το πού βρισκόμαστε με τον Τόμας Βίζερ και συμφώνησαν ότι μετά την ενημέρωση αυτή θα μπορούσε να «γλιτώσει» το ταξίδι στην EWG.

Από το βήμα της εκδήλωσης του LSE ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε πως «θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος πριν τις εκλογές σε Ολλανδία , Γάλλια και Γερμάνια» και πως «εάν αφήσουμε τη συμφωνία να διολισθήσει έως Μάιο ή τον Ιούνιο η αβεβαιότητα θα επιστρέψει, και αυτό θα είναι σοβαρό πρόβλημα, καθώς θα οδηγήσει σε συζητήσεις για ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης».

Οι δηλώσεις Χουλιαράκη καταδεικνύουν πως οδεύουμε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς συγκλίσεις και χωρίς συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, κάτι που θα απαιτούσε πρώτα να επιστέψουν στην Αθήνα τα κλιμάκια. Άλλωστε αυτή η διαπίστωση κάνει πολλούς εντός της ευρωζώνης να θεωρούν ήδη πως η επομένη ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα είναι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ