ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαρκής η επέκταση του «πλαστικού» χρήματος

Διαρκής η επέκταση του «πλαστικού» χρήματος

Αυξάνονται σημαντικά ημέρα με την ημέρα οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και τα συστήματα ανάγνωσης καρτών (POS) στην ελληνική αγορά, με τους καταναλωτές να εξοικειώνονται ταχύτατα με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Αν και οι κάρτες έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια, ωστόσο η μείωση των εισοδημάτων λόγω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και των αυξημένων φοολογικών βαρών έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της μέσης κατανάλωσης στις συναλλαγές με κάρτες. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας:

  • Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες σε έναν χρόνο – μετά την επιβολή των capital controls – αυξήθηκαν κατά 440.000 και έφτασαν τα 14,6 εκατομμύρια στο τέλος του περασμένου Ιουνίου.
  • Το πρώτο εξάμηνο του περασμένου χρόνου, σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2015, εκδόθηκαν 385.000 παραπάνω χρεωστικές και 55.000 πιστωτικές.
  • Οι συναλλαγές έφτασαν τα 233 εκατομμύρια και η αξία τους τα 26,2 δισ. ευρώ. Η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών αποδίδεται στην εξοικείωση των καταναλωτών με το πλαστικό χρήμα και στη ρύθμιση για το κτίσιμο του αφορολογήτου μέσω καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Η μέση αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 10% στα 1.781 ευρώ εξαιτίας κυρίως της μείωσης των συναλλαγών με χρεωστική κάρτα κατά 10% στα 1.991 ευρώ.
  • Η μείωση του ύψους των συναλλαγών (της κατανάλωσης) αποδίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδος στις φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
  • Ο αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα ήταν 16, και πιο συγκεκριμένα με τις χρεωστικές κάρτες έγιναν 16 συναλλαγές από 17 το προηγούμενο εξάμηνο και με τις πιστωτικές 13 συναλλαγές από 12 το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ