ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα προληπτικά μέτρα φέρνουν αγοραστές στα ελληνικά ομολόγα

Τα προληπτικά μέτρα φέρνουν αγοραστές στα ελληνικά ομολόγα

Αγοραστές εμφανίσθηκαν στην ελληνική αγορά ομολόγων μετά τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση και μετά τις πληροφορίες ότι ΕΕ και ΔΝΤ θα προσέλθουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες με μια κοινή πρόταση για τα προληπτικά μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί από το 10,2% στο 9,5% και η απόδοση του δεκαετούς αποκλιμακώνεται από το 7,9% στο 7,7%. Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί από το 8,7% στο 8,3% και η απόδοση του 30ετούς αποκλιμακώνεται από το 7,9% στο 7,7%. Η υποχώρηση των αποδόσεων είναι συγκρατημένη διότι όλες οι αναφορές υποστηρίζουν πως στη σημερινή συνάντηση δεν θα εξεταστεί το ζήτημα του χρέους.

Αυτό σημαίνει πως αν και για τα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα οι θεσμοί έχουν βρει πεδίο συνεννόησης για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος δεν έχει βρεθεί συμφωνία, κάτι που κρατά σε εκκρεμότητα το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωσης.

Άλλωστε ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κληθείς από το CNN Greece να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τοις οποίες στη συνάντηση θα εξεταζόταν και το θέμα του χρέους ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup ήταν ξεκάθαρος. «Η συνάντηση αυτή δεν αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, είναι για τον προϋπολογισμό, το πρωτογενές πλεόνασμα και τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να δώσει μια ώθηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», τόνισε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ