ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Αναπόφευκτο το 4ο μνημόνιο, ακόμη και με νέα μέτρα

Bloomberg: Αναπόφευκτο το 4ο μνημόνιο, ακόμη και με νέα μέτρα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και θεσμών να είναι σε πλήρη εξέλιξη δημοσίευμα οικονομικού πρακτορείου έρχεται να προκαλέσει νέες ανησυχίες στους πολίτες. Το τέταρτο μνημόνιο, πάντως, φαίνεται πως περιμένει «στη γωνία».

«Η Αθήνα καλείται να υιοθετήσει τα επώδυνα μέτρα που της υπαγορεύουν για να μην βρεθεί ξανά στο χείλος του Grexit, όπως το 2015 -ενώ ένα τέταρτο μνημόνιο την περιμένει στη “γωνία”», αναφέρει το Bloomberg .

Η προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου που έχει τεθεί ως ημερομηνία κλειδί για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μοιάζει επίφοβη και ακόμη και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να λάβει νέα μέτρα το πιθανότερο είναι πως δεν θα γλιτώσει ένα τέταρτο μνημόνιο.

«Μόνο μία εβδομάδα έμεινε μέχρι το κρίσιμο Eurogroup και οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, διαπιστώνει το δημοσίευμα. Η Αθήνα κατηγορεί το Ταμείο ότι πιέζει ασφυκτικά για νέες, επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το αφορολόγητο αψηφώντας τις θυσίες του ελληνικού λαού», τονίζει το δημοσίευμα.

Οι δανειστές παρότι δεν βλέπουν ανάγκη λήψης νέων μέτρων, όπως το ΔΝΤ, και διαφωνούν με τους υπολογισμούς του Ταμείου, επιμένουν όμως στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ εκείνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να συνεχίσει την πορεία του στην Ελλάδα.

«Η τακτική της επίρριψης ευθυνών στο ΔΝΤ για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις είναι μια στρατηγική που δεν αποδίδει πλέον, αφού ο Τσίπρας βρίσκεται απέναντι σε ένα ενωμένο μέτωπο», αναφέρει το άρθρο.

Το Bloomberg παραθέτει τις δηλώσεις του διευθυντή σπουδών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής στις Βρυξέλλες, Γιάννη Εμμανουιλίδη, ο οποίος τονίζει τον κίνδυνο που προκύπτει από την πιθανά λανθασμένη αξιολόγηση των διαθέσεων των δανειστών «όπως η Γερμανία και το ΔΝΤ» από την ελληνική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που η χώρα «συνεχίζει να προβάλλει αντίσταση στις απαιτήσεις τους».

«Στη χειρότερη περίπτωση, τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και το ΔΝΤ θα θεωρήσουν ότι δεν υπάρχει λόγος να γεφυρώσουν τις διαφορές αναβιώνοντας τον κίνδυνο του Grexit», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία έχουν απειλήσει να αποχωρήσουν από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ. Όπως αναφέρει στο Bloomberg ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών, διατηρώντας την ανωνυμία του, η επιμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την εμπλοκή του στο πρόγραμμα έχει δώσει ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στο ΔΝΤ κατά τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Εάν δεν προλάβει την προθεσμία, η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να μην μπορεί να αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Οι πιστωτές περιμένουν να ακούσουν τις θέσεις της Ελλάδας για να δουν αν υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών που να δικαιολογεί την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, προσθέτει ο αξιωματούχος.

Αναπόφευκτο το 4ο μνημόνιο

Η σύγκληση των δύο πλευρών σε νέα μέτρα «φέρνει τον Τσίπρα σε δύσκολη θέση, αφού θα πρέπει είτε να αποδεχθεί τα επώδυνα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, όπως μείωση του αφορολόγητου και νέες μειώσεις στις συντάξεις, ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές υιοθετώντας τη γνωστή ρητορική ενάντια στους δανειστές και τη λιτότητα –διακυβεύοντας έτσι την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».

Αν ο Αλέξης Τσίπρας υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών και νομοθετήσει τα επιπρόσθετα μέσα, εντός των επόμενων μηνών το πιθανότερο είναι να βρεθεί μπροστά σε ένα τέταρτο μνημόνιο.

«Εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν το μισό χρέος της Ελλάδας -κάτι που είναι πολιτικά μη ρεαλιστικό- θεωρώ αναπόφευκτο ένα τέταρτο μνημόνιο», διαπιστώνει ο Ζολτ Ντάρβας, ανώτατος συνεργάτης του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες.

«Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές διεκδικώντας βιώσιμα επιτόκια το 2018», καταλήγει ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ