ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόνους στην Rothchild εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές

Μπόνους στην Rothchild εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να διορίσει την Rothschild ως σύμβουλο για το χρέος της και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν να οριστικοποιήσουν το διορισμό πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου, που έχει χαρακτηριστεί ως η τελευταία ευκαιρία για τους δανειστές της Ελλάδας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους πριν η Ευρωπαϊκή προσοχή μετατοπιστεί σε μια σειρά εκλογών στις χώρες της ευρωζώνης».

Αυτό αναφέρουν οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα που κάνει εκτενή αναφορά στην ελληνική υπόθεση και στο ρόλο της Rothschild.

Σύμφωνα με πηγές των FT, η Rothschild θα συμβουλεύει τη χώρα σε όλους τους τομείς που συνδέονται με το χρέος της, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Κατά τις ίδιες πηγές «αναμένεται να καταβληθεί ένα μπόνους όταν η Ελλάδα ανακτήσει την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές χρέους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα το υπουργείο Οικονομικών και η Rothschild αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σχετικά τονίζεται πως ο διορισμός της Rothschild ως συμβούλου επί του δημοσίου χρέους θα απαιτήσει υπουργική έγκριση, καθώς θα αντικαταστήσει την επενδυτική τράπεζα Lazard, η οποία καθοδηγεί συμβουλευτικά τη χώρα από το 2012.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ Μίτου Γκουλάτι σύμφωνα με τον οποίο ο σύμβουλος δεν θα προσληφθεί για να κανονίσει μία άλλη αναδιάρθρωση του χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές, αλλά για να παρέχει συμβουλές σχετικά με την επίσημο χρέος. «Θα είναι μια δύσκολη δουλειά», δήλωσε ο Γκουλάτι.

Σύμφωνα με τους FT, το ΔΝΤ έχει συγκρουστεί με τους Ευρωπαίους πιστωτές για την επόμενη φάση της υποστήριξης της Ελλάδος με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι το χρέος της Αθήνας δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί, κάτι στο οποίο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αντίθετοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ και ιδιαίτερα το Βερολίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ