ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πορεία αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου η Fed

Σε πορεία αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου η Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια σε μια από τις επόμενες συναντήσεις της, εάν η οικονομία της χώρας συνεχίσει να βρίσκεται σε καλό δρόμο. Την προαναγγελία νέας αύξησης των επιτοκίων της έκανε η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν μιλώντας χθες ενώπιον του Κογκρέσου.

Οπως είπε, τυχόν καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσει προβλήματα στη Fed, αλλά και στην οικονομία. Η Γέλεν δεν ανέφερε εάν τα μέλη της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν πως θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν φέτος τρεις αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια. Απέφυγε επίσης να δώσει κάποια ένδειξη για το εάν η πρώτη φετινή αύξηση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνάντηση των μελών της Fed, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ή αργότερα – για παράδειγμα τον Ιούνιο. Οι αγορές δίνουν τώρα πιθανότητες 30% η επόμενη αύξηση των επιτοκίων να γίνει στα μέσα του ερχόμενου μήνα.

Η Γέλεν εμφανίστηκε χθες ενώπιον του Κογκρέσου για πρώτη φορά από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου. Η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος θα είναι καθοριστική και για τις αποφάσεις που θα λάβει η κεντρική τράπεζα, αφού έχει υποσχεθεί μεταξύ άλλων φοροαπαλλαγές και επενδύσεις σε έργα υποδομών.

Η Γέλεν απέφυγε να τοποθετηθεί για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία τέτοια μέτρα. Η πρόεδρος της Fed μπορεί πλέον πιο εύκολα να υιοθετήσει περιοριστική νομισματική πολιτική επειδή ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και η ανεργία έχει υποχωρήσει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ανεργία στις ΗΠΑ δεν ξεπερνά πλέον το 4,8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ