ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Θα διορθώσουμε τις εκτιμήσεις μας για την Ελλάδα εάν…

Τόμσεν: Θα διορθώσουμε τις εκτιμήσεις μας για την Ελλάδα εάν…
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ/Φωτογραφία αρχείου

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε πως το Ταμείο θα αναθεωρήσει τα στοιχεία του για την Ελλάδα, εάν και εφόσον το κρίνει αναγκαίο, όταν θα έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή του.

Συγκεκριμένα, ο Πόουλ Τόμσεν δήλωσε τα εξής: «Δεν έχουμε ακόμα τα δεδομένα για το 2016. Μόλις τα έχουμε, θα τα εξετάσουμε, και θα αλλάξουμε τις προβλέψεις μας, αν τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πάρα πολύ απαισιόδοξες. Αλλά η κατηγορία ότι έχουμε ξεπερασμένα μοντέλα και ότι ήμασταν επίμονα πολύ απαισιόδοξοι είναι περίεργη δεδομένου του γεγονότος ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχανε τους στόχους για πολλά χρόνια».

Πότε θα έχει το ΔΝΤ τα στοιχεία;Τα περισσότερα τα έχει ήδη λάβει. Αλλά θα τα αναθεωρήσει την εβδομάδα της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (θα διεξαχθεί μεταξύ 21 και 23 Απριλίου), στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τότε θα παρουσιαστούν οι προβλέψεις του για κάθε χώρα στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Αλλά την ίδια ημέρα που θα εκκινεί η Εαρινή Σύνοδoς του ΔΝΤ θα ανακοινωθούν από την Eurostat και την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδος το 2016. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Θάνος Θανόπουλος ενημέρωσε σήμερα τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους ότι στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει με καθεστώς παρατηρητή στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Σε ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα την διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο.

Από την στατιστική Αρχή ξεκαθαρίστηκε πως «ουδέποτε ελέχθη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση των στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες».

Τον Απρίλιο η αναθεώρηση των στοιχείων του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Πηγή από την Ουάσινγκτον ξεκαθάριζε την Τρίτη, πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες του προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το νωρίτερο τον Απρίλιο.

«Το Ταμείο αναθεωρεί τις προβλέψεις του για κάθε χώρα στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) κάθε άνοιξη και στις ετήσιες συναντήσεις του το φθινόπωρο. Ενδιάμεσα κάνει και άλλες αναθεωρήσεις. Έτσι για ορισμένες χώρες μπορεί αν υπάρξουν 4 αναθεωρήσεις σε ένα χρόνο, αλλά για τις περισσότερες χώρες 2. Βεβαίως κάθε φορά που υπάρχει έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ οι προβλέψεις αναθεωρούνται και εκεί. Αυτή είναι η πρακτική σε γενικές γραμμές, δεν γίνονται ειδικές αναθεωρήσεις για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση», τόνισε σχετικά η πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ