ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες πιέσεις στα ελληνικά ομολόγα φέρνει το αδιέξοδο στο Eurogroup

Νέες πιέσεις στα ελληνικά ομολόγα φέρνει το αδιέξοδο στο Eurogroup

Οι εκτιμήσεις αναλυτών και αξιωματούχων για επικείμενο αδιέξοδο στο Eurogroup της Δευτέρας πυροδοτούν νέο κύμα ρευστοποιήσεων στα ελληνικά ομολόγα.

Το διετές ελληνικό χρεόγραφο σημειώνει σήμερα απόδοση 10,1% και το δεκαετές απόδοση 7,7%, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούν πως οι διαφωνίες δύσκολο να γεφυρωθούν.

Όσον αφορά στο Eurogroup της Δευτέρας οι αναλυτές του The Economist Intelligence Unit λένε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να προκύψει ένας συμβιβασμός ώστε τελικά να δοθούν κάποια χρήματα στην Ελλάδα και να αποφευχθεί ένα νέο δράμα με το ελληνικό χρέος καθώς από τον Μάρτιο ξεκινά μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Κατά τους ίδιους αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit, ανεβάζοντας την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης στο 60% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση η μη γεφύρωση των διαφορών απομακρύνει το ενδεχόμενο της έγκαιρης συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι στο οποίο είχαν στοιχηματίσει πολλοί επενδύτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ