ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρευστότητα 100 δισ. γιουάν διοχέτευσε στην αγορά η κεντρική τράπεζα της Κίνας

Ρευστότητα 100 δισ. γιουάν διοχέτευσε στην αγορά η κεντρική τράπεζα της Κίνας
© Jason Lee / Reuters

Η κινεζική κεντρική τράπεζα (PBOC) διοχέτευσε την Πέμπτη καθαρά 100 δισ. γιουάν (14,6 δισ. δολάρια) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά τις καθαρές αναλήψεις που έκανε τις προηγούμενες 14 ημέρες.

Η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε αγορές χρεογράφων από τις τράπεζες, ύψους 250 δισ. γιουάν, με τη δέσμευση να τα πουλήσει ξανά σε αυτές στο μέλλον (ρέπος). Η απόδοση των ρέπος για διάρκεια 7 ημερών καθορίστηκε στο 2,35%, για τα ρέπος 14 ημερών στο 2,5% και για ρέπος 28 ημερών στο 2,65%.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, η κίνηση αυτή έγινε, ενώ λήγουν την Πέμπτη συμφωνίες ρέπος ύψους 150 δισ. γιουάν, πιέζοντας τη ρευστότητα στην αγορά. Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ωριμάσουν κεφάλαια συνολικού ύψους 1,6 τρισ. γιουάν, που είχαν διοχετευθεί στην αγορά χρήματος, δήλωσε ο Γουέν Μπιν, ερευνητής της China Minsheng Bank. Μία καθαρή ένεση (κεφαλαίων) θα μπορούσε να αποτρέψει την ταχεία αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της αγοράς, πρόσθεσε.

Η κεντρική τράπεζα σταμάτησε τις συναλλαγές ανοικτής αγοράς από τις 4 έως τις 12 Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο για ένα «σχετικά υψηλό επίπεδο» ρευστότητας. Νωρίτερα στον Φεβρουάριο, αύξησε τα επιτόκια δανεισμού για τα ρέπος κατά 10 μονάδες βάσης, μία κίνηση που γρήγορα ερμηνεύθηκε ως στροφή προς μία πιο ουδέτερη νομισματική πολιτική, εν μέσω βελτίωσης των βασικών οικονομικών μεγεθών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ