ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορίες τρελής φοροδιαφυγής: Μέχρι και έκπτωση για να μην δώσουν απόδειξη

Ιστορίες τρελής φοροδιαφυγής: Μέχρι και έκπτωση για να μην δώσουν απόδειξη
Eurokinissi

Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες μετά τη θέσπιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) ζητούν πληρωμές με μετρητά, χωρίς απόδειξη, προσφέροντας μάλιστα και εκπτώσεις στους πελάτες για να αποφύγουν τους φόρους, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ. 

Μάλιστα, υπάρχουν επιχειρήσεις – επαγγελματίες που, όχι μόνον προσφεύγουν σε αδήλωτη και απλήρωτη εργασία και φοροδιαφεύγουν κατά συρροή, αλλά και που έχουν «κλείσει» τα βιβλία και δουλεύουν 100% στην μαύρη αγορά.

Ιστορίες τέτοιες, καθημερινές, αναφέρονται στο εβδομαδιαίο δελτίο ο ΣΕΒ, που αποκαλύπτει κάποια από τα κόλπα που σκαρφίζονται πελάτες και επιχειρηματίες για να αποφύγουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

•Σε καφετέρια ο πελάτης επιμένει για απόδειξη όταν του έχουν πει ότι το μηχάνημα (POS) είναι χαλασμένο και προσπαθούν να το φτιάξουν. Όταν ο πελάτης γίνεται λίγο πιο φορτικός, του φέρνουν μία απόδειξη από διπλανό μαγαζί, που, σύμφωνα με την ένδειξη, δραστηριοποιείται σε «Βιβλία Χαρτικά».

•Σε παραγγελία μαρμάρων για τοποθέτηση σε σπίτι, ο μαρμαράς προτείνει να δώσει στον πελάτη μία εικονική απόδειξη με μικρό ποσό και την ένδειξη «ρετάλια».

•Κάποιος παραγγέλνει ζευγάρια παπούτσια από την Κίνα. Παραλαμβάνει παπούτσια για το δεξί πόδι. Στο δελτίο αποστολής γράφει, «για δειγματισμό». Λίγες μέρες μετά, παραλαμβάνει και τα αριστερά κομμάτια με την ένδειξη, «για δειγματισμό».

• Εστιατόριο ταχυφαγίας προσφέρει έκπτωση 10% σε όποιον πληρώνει μετρητοίς και χωρίς απόδειξη!

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, η σημερινή έμφαση στην υπερφορολόγηση δεν είναι οικονομικά βιώσιμη πολιτική. Όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αντί να έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την θέση τους μέσα από την παραγωγική διαδικασία, πιέζουν μέσω του πολιτικού συστήματος για φοροαπαλλαγές και εισοδηματικές ενισχύσεις. Η όλο και υψηλότερη φορολόγηση, όμως, δεν λύνει το πρόβλημα διότι ωθεί τις επιχειρήσεις, και τους μισθωτούς που πληρώνουν τον φόρο εισοδήματος να αναζητούν διέξοδο στην παραοικονομία και την μετανάστευση. Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών:

Με την κατάργηση προνομίων, πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν και να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι πόροι για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δεδομένων των αδιεξόδων που προκαλούν ο υψηλός βαθμός φορολόγησης της νόμιμης οικονομικής δραστηριότητας και οι καθυστερήσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο ΣΕΒ, εν προκειμένω, θεωρεί ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου, θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να δοθεί ώθηση στην αύξηση της απασχόλησης.

Δείτε (εδώ) όλα όσα αποκαλύπτει ο ΣΕΒ για τη φοροδιαφυγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ