ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To ΔΝΤ διαψεύδει δημοσίευμα του Spiegel για δάνειο 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

To ΔΝΤ διαψεύδει δημοσίευμα του Spiegel για δάνειο 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Στη διάψευση δημοσιεύματος του περιοδικού Spiegel το οποίο υποστήριζε πως το ΔΝΤ θα συνεισφέρει έως και 5 δισ. ευρώ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος προχώρησε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Αν και το Spiegel δεν αναφέρει που έλαβε τις πληροφορίες το σχετικό δημοσίευμα υποστηρίζει πως το Ταμείο ήλθε σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος ώστε να επιβληθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ σε αντάλλαγμα για φρέσκο χρήμα.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ που ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε τα εξής: «Δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια. Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες».

Χθες εκπρόσωπος του ΔΝΤ επεσήμανε εμφατικά στο CNN Greece τη θέση του Ταμείου πως για να υπάρξει συμφωνία, αυτή η συμφωνία θα πρέπει να στέκεται σε δύο πυλώνες, στις μεταρρυθμίσεις και στην ελάφρυνση του χρέους.

Σημειώνεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί την επόμενη Τετάρτη με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τη Die Welt, η οποία επικαλείται γερμανικές κυβερνητικές πηγές, πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου και της επικεφαλής του Ταμείου, Λαγκάρντ, η οποία και υποσχέθηκε στη Μέρκελ πως θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, όσον αφορά στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν το 2018, ήτοι έναν χρόνο μετά από τις γερμανικές εκλογές, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα σχολιάζει πως «εάν αληθεύει η παραπάνω πληροφορία, το ΔΝΤ αγοράζει, για ακόμη μία φορά, χρόνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ