ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «πάγο» ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Στον «πάγο» ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Δύσκολη γίνεται η προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην ΕΕ.

Οι δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προωθούν την επιβολή του, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για το πώς θα μπορούσε να επιβληθεί ο φόρος αυτός.

Νέο αγκάθι για τη συμφωνία είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Η ομάδα δράσης που έχει επιφορτιστεί με το έργο της εκπόνησης των βασικών στοιχείων του φόρου αυτού δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει για το πώς θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από αυτόν συνταξιοδοτικά ταμεία, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Πλέον οι ελπίδες βασίζονται στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί λύση και να μην υπάρξει αδιέξοδο. Οι αντιδράσεις αυτή τη φορά φέρεται να προέρχονται από το Βέλγιο και τη Σλοβακία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ολα ξεκίνησαν το 2011, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επιβολή ειδικού φόρου συναλλαγών σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα όπως είναι οι μετοχές, τα ομόλογα, τα παράγωγα κ.ά. Το σκεπτικό ήταν να συνεισφέρουν οι τράπεζες που κάνουν τις συναλλαγές αυτές στα δημόσια οικονομικά, αφού οι φορολογούμενοι έδωσαν τόσα χρήματα από την τσέπη τους για να τις σώσουν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ομως, τότε πολλές χώρες, ειδικά όσες φιλοξενούν την έδρα ισχυρών τραπεζών, αντέδρασαν με πρώτη τη Βρετανία.

Οι ίδιες οι τράπεζες είπαν ότι θα μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες τους, είτε είναι ιδιώτες είτε είναι θεσμικοί επενδυτές, όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία. Τελικά συμφώνησαν να κάνουν κοινή προσπάθεια για την επιβολή του φόρου δέκα χώρες, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Για να περάσει η επιβολή ενός τέτοιου φόρου χρειάζεται η συμμετοχή τουλάχιστον εννέα χωρών, οπότε οποιαδήποτε αποχώρηση από την ομάδα αυτή δυσκολεύει πολύ την προσπάθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ