ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Μιλάνο προσπαθεί να επωφεληθεί από το Brexit

Το Μιλάνο προσπαθεί να επωφεληθεί από το Brexit

Ομάδα «κρούσης» για να προσελκύσει τράπεζες και άλλες εταιρείες από τη Βρετανία μετά το Brexit έχει δημιουργήσει η Ιταλία. Στόχος της κυβέρνησης στη Ρώμη είναι να δελεάσει επιχειρήσεις και εξειδικευμένους επαγγελματίες κάθε είδους προσφέροντας φορολογικά κίνητρα, ώστε αυτοί να μετακομίσουν σε πόλεις όπως το Μιλάνο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πιερ Κάρλο Παντοάν, η Ρώμη έχει εγκρίνει ήδη πακέτο μέτρων για να προσελκύσει εταιρείες και εργαζομένους, το οποίο περιλαμβάνει δύο τουλάχιστον βασικά συστατικά. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, προσφέρεται πενταετής φορολογική απαλλαγή για το 90% των αμοιβών καθηγητών και ερευνητών που μετακομίζουν στην Ιταλία.

Επίσης, προσφέρεται πενταετής απαλλαγή καταβολής φόρων για το 50% των αμοιβών μάνατζερ και άλλων στελεχών επιχειρήσεων. Ακόμα προσφέρεται ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για όσους δηλώνουν εισόδημα από το εξωτερικό.

«Εξαλείψαμε το ανταγωνιστικό μειονέκτημα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας την Ιταλία έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για το ανθρώπινο κεφάλαιο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Φαμπρίτσιο Παγκάνι που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ίδιος αποκάλυψε ακόμη ότι η ομάδα κρούσης της Ιταλίας θα έχει τους επόμενους μήνες συναντήσεις με εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε μια προσπάθεια να τις πείσει να μετακομίσουν στην Ιταλία. Οι συναντήσεις αυτές αναμένεται ότι θα γίνουν μεταξύ άλλων στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Βασικός διεκδικητής είναι το Μιλάνο, που έρχεται να προστεθεί στη λίστα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως είναι το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι, που θέλουν να δελεάσουν μεγάλες εταιρείες. Ηδη επικεφαλής τραπεζών έχουν προειδοποιήσει την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερίζα Μέι ότι σύντομα θα αρχίσουν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας και λειτουργίες από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ