ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύθοι και αλήθειες για τη συνάντηση Λαγκάρντ-Μέρκελ με θέμα την Ελλάδα

Μύθοι και αλήθειες για τη συνάντηση Λαγκάρντ-Μέρκελ με θέμα την Ελλάδα
EUROKINISSI/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να εφαρμόσει τις πολιτικές και τους κανόνες του για να διατηρήσει την αξιοπιστία του», δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ο Ντέιβιντ Λίπτον, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις του Λίπτον έρχονται 24 ώρες πριν την συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη στο Βερολίνο, την οποία μεταξύ άλλων θα απασχολήσει η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ο Λίπτον δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αναφορικά με την Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο θα επιθυμούσε να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου θα μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα. «Αν η συμμετοχή μας σε ένα πρόγραμμα μας οδηγούσε μακριά από την εντολή μας, το ΔΝΤ θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ουσιαστικά», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, δείχνοντας πως δεν υφίστανται ακόμη οι προϋποθέσεις χορήγησης στήριξης στην Ελλάδα εκ μέρους του ΔΝΤ.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η εντολή του ΔΝΤ είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας μέσω της συνεργασίας και πως το Ταμείο έχει την ευελιξία να απαντήσει στις τρέχουσες προκλήσεις.

Να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε σήμερα για τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ ότι η κυβέρνηση αναμένει από την Γερμανία να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού και να κάνει πίσω από το αίτημα για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία. Με τον τρόπο αυτό υπονόησε πως το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί αύριο στο Βερολίνο.

Πάντως, αν και άλλες Ελληνικές πηγές υποστηρίζουν πως το ΔΝΤ θα ικανοποιηθεί μέσα από τη παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -που ήδη έχουν εξεταστεί σε τεχνικό επίπεδο-, τόσο από πηγές της ευρωζώνης όσο και από πηγές στην Ουάσιγκτον δεν εκπέμπεται ανάλογη αισιοδοξία.

Κατά τις πηγές αυτές το ΔΝΤ θα αποφασίσει οριστικά αν θα παραμείνει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στα μέσα του Απριλίου ή το αργότερο στα μέσα Μαΐου και αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και του χρέους. Για το αν είναι τεχνικά εφικτό να συνάψει η Ελλάδα πρόγραμμα με το ΔΝΤ που να μην ξεπερνάει σε διάρκεια το πρόγραμμα του ESM, πηγές από τις Βρυξέλλες πιστοποιούν πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα χρόνο.

Επισήμως το ΔΝΤ αναφέρει πως η συνάντηση των Μέρκελ-Λαγκάρντ θα εστιάσει στη διάσκεψη της ατζέντας της Ομάδας της G20 που διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου 2017 στο Baden-Baden στη Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ