ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα καταρρεύσουν οι τιμές του πετρελαίου αν δεν τηρηθεί η συμφωνία του ΟΠΕΚ

Θα καταρρεύσουν οι τιμές του πετρελαίου αν δεν τηρηθεί η συμφωνία του ΟΠΕΚ

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου κατά 1% νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν (μη προβλέψιμη) μείωση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων, καθώς μειώνονται οι εισαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, για τα συμβόλαια Απριλίου αυξήθηκαν κατά 48 σεντς ή 0,9% στα 54,07 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, αυξήθηκαν επίσης, κατά 48 σεντς ή 0,8% στα 56,32 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου, μειώθηκαν κατά 884.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν την αύξησή τους κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Βουτιά στα 30 δολάρια το βαρέλι μπορεί να κάνουν οι τιμές του πετρελαίου εάν ο ΟΠΕΚ δεν προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με την ABN AMRO Bank. Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις αυτές, οι τιμές του πετρελαίου θα σημειώσουν υποχώρηση κατά 40% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.Τον Νοέμβριο, τα μέλη του Οργανισμού συμφώνησαν να μειώσουν συνολικά την ημερήσια παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, στα 30 εκατ. βαρέλια περίπου. Στη συνέχεια τα μέλη του Οργανισμού κέρδισαν τη στήριξη και χωρών μη μελών του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, με αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις στην ημερήσια παραγωγή να φτάσουν τα 1,8 εκατ. βαρέλια.

«Εάν δεν συνεχιστεί η τάση αυτή, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από δύο χρόνια», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο Χανς βαν Κλιφ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της ΑΒΝ. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος κατά πόσον θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται η συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής. Κατά το παρελθόν πολλές χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ είχαν κατηγορηθεί ότι δεν τηρούσαν τις συμφωνίες να αντλούν λιγότερο πετρέλαιο που είχαν υπογράψει. Και αυτό επειδή οι χώρες ήθελαν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στις αγορές μαύρου χρυσού και να ενισχύσουν ταυτόχρονα τα δημόσια έσοδά τους.

Καθοριστικό παράγοντα για την πορεία των τιμών αποτελεί επίσης η παραγωγή των ΗΠΑ. Από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα ξεπερνώντας τα 8 εκατ. βαρέλια. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate διαμορφώνονται στα 54 δολάρια και οι τιμές του πετρελαίου Brent στα 57 δολάρια το βαρέλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ