ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ ζητά ισχυρή και εμπροστοβαρή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Το ΔΝΤ ζητά ισχυρή και εμπροστοβαρή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Στην αποσαφήνιση ότι το ΔΝΤ χρειάζεται από τους Ευρωπαίους μια «εμπροστοβαρή, ισχυρή και συγκεκριμένη δέσμευση για τα μετρά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου του Ταμείου από την Ουάσιγκτον.

Ο Ράις απεκάλυψε πως η Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν την παρελθούσα Τρίτη, ενώ ομοίως επιβεβαίωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσφάτως επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη αξιολόγηση.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων σχετικά με τις θέσεις του ΔΝΤ όπως αυτές αποτυπωθήκαν στο Eurogroup, αλλά και μετά τη συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Βερολίνου είπε πως οι κ.κ. Λαγκάρντ και Μέρκελ χαιρέτισαν την συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup μεταξύ των θεσμών και υπογράμμισαν την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στην γερμανική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε πως το Ταμείο θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά το ελληνικό πρόγραμμα αφενός όταν υπάρξουν οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις που ζητά από την Ελλάδα και αφετέρου όταν περιγραφεί η απαραίτητη ελάφρυνση χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.

Στη βάση αυτή επανέλαβε πως το ΔΝΤ χαιρετίζει την πρόοδο των ελληνικών αρχών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Θεσμών σε βασικούς τομείς, σημειώνοντας πως ήδη μετά το Eurogroup το Ταμείο ξεκαθάρισε πως θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σημαντικά ζητήματα, και πως είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής.

«Η αποστολή θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος. Θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να έχει βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη. Όλοι μπαίνουν στις συζητήσεις με καλή βούληση», είπε σχετικά.

Στην ίδια βάση είπε πως δεν έχει κάποια πληροφόρηση πως θα υπάρξει αλλαγή των στοιχείων του ΔΝΤ για την Ελλάδα πριν τον Απρίλιο.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στάσης εκ μέρους του Ταμείου στο ότι για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ο Ράις ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται μετατόπιση.

«Ζητάμε μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτό. Πριν προτείνουμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι και για τα δύο αυτά σκέλη», ανέφερε, ενώ διέψευσε δημοσιεύματα που μιλούσαν για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για το χρόνο περιγραφής των μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είπε πως αυτά θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πριν το πρόγραμμα κατατεθεί προς έγκριση στο συμβούλιο του Ταμείου. «Χρειαζόμαστε μια εμπροστοβαρή, ισχυρή και συγκεκριμένη δέσμευση για τα μετρά ελάφρυνση του χρέους», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας για το εάν έχει υπάρξει από το Ταμείο οποιαδήποτε μελέτη για τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ ο Ράις δεν απάντησε με σαφήνεια και αρκέστηκε να δηλώσει πως ήταν και παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδος να μείνει στην ευρωζώνη και προτεραιότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης να τη διατηρήσουν σε αυτή.

Ερωτηθείς για το εάν είναι επωφελής η συμμετοχή της Ελλάδος στην ευρωζώνη ο Ράις είπε πως «το ΔΝΤ πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να παραμείνει στην ευρωζώνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ