ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Στουρνάρα: Αν καθυστερήσει η αξιολόγηση χάνουμε την έξοδο από την κρίση

Προειδοποίηση Στουρνάρα: Αν καθυστερήσει η αξιολόγηση χάνουμε την έξοδο από την κρίση

Δραματική προειδοποίηση έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει η οικονομία θα κινδυνεύσει να χάσει το τρένο της εξόδου από την κρίση.

«Παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, σήμερα έχει καλυφθεί το 50% της δημοσιονομικής προσαρμογής και όχι μόνο αυτής», δήλωσε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Η καθυστέρηση, σημείωσε, δεν δικαιολογείται και «θα στερήσει από την ελληνική οικονομία την έξοδο από την κρίση».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά εντός 24 ωρών που ο κύριος Στουρνάρας κρούει το καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στην ετήσια Έκθεση του Διοικητή, που εκδόθηκε την Παρασκευή επισήμανε ότι αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις θα υπάρξουν περαιτέρω κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα, το όποιο ήδη καταγράφει μείωση καταθέσεων και αύξηση των κόκκινων δανείων, ενώ θα απειληθούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Μάλιστα άσκησε οξεία κριτική στο ακολουθούμενο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το όποιο λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλοντας στην αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

Ολοκληρώνοντας κάλεσε την κυβέρνηση Τσίπρα να κινηθεί προς τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, εφόσον εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ