ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα φορολογικά στο επίκεντρο των τεχνικών κλιμακίων

Τα φορολογικά στο επίκεντρο των τεχνικών κλιμακίων

Στις 10.30 ξεκίνησε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Νωρίτερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και της κυβέρνησης ξεκίνησαν να συζητούν ζητήματα φορολογίας.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ' επάγγελμα αγρότες με προστατευόμενα τέκνα θα μειωθούν από τα επίπεδα των 8.836 - 9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.132 έως 5.526 ευρώ.

Ταυτόχρονα οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων που βρίσκονται πάνω από τα αφορολόγητα όρια θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι από το 22% στο 19%.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για τα φορολογικά οι παρεμβάσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά, σε 2 δόσεις, μία το 2018 και μία το 2019. Τυχόν έναρξη της μείωσης του αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα εξετάζεται ως εναλλακτικό σενάριο με σκοπό την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500 εκατ. ευρώ που έχουν εντοπίσει οι δανειστές για το 2018.

Το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι μια αναδιανομή φορολογικών επιβαρύνσεων σε βάρος των πολύ χαμηλών εισοδημάτων και υπέρ των μεσαίων και των υψηλών εισοδημάτων, δεδομένου μάλιστα ότι χιλιάδες φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα θα φορολογηθούν για πρώτη φορά βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης.

Διαβάστε επίσης

Από το 2018 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλών

Διαπραγμάτευση: Κατευθείαν στα βαθιά κυβέρνηση και θεσμοί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ