ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά το «γράψε - σβήσε» των αναθεωρημένων Μνημονίων

Ξεκινά το «γράψε - σβήσε» των αναθεωρημένων Μνημονίων
eurokinissi (αρχείου)

Την τελευταία φορά που οι επικεφαλής των κλιμακίων των Ευρωπαϊκών θεσμών ήταν στην Αθήνα, τον προηγούμενο Νοέμβριο, είχαν παραδώσει στην κυβέρνηση ένα προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης (Supplemental Memorandum of Understanding). Αυτό το κείμενο εμπεριείχε τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά περιέγραφε και τις πολιτικές που θα έπρεπε να εφαρμόσει η κυβέρνηση κατά τις επόμενες αξιολογήσεις.

Πλέον το κείμενο αυτού του Μνημονίου Κατανόησης των Ευρωπαϊκών θεσμών έρχεται να αναθεωρηθεί προκειμένου να ταυτιστεί με το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών που καταρτίζει από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα δύο αυτά κείμενα θα ξεκινήσουν να συγγράφονται από σήμερα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στόχος είναι τα κείμενα αυτά να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε να αποτελέσουν τη βάση της τεχνικής συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών. Πάντως αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των εκκρεμών ζητημάτων στα δημοσιονομικά, εργασιακά και ενεργειακά και από το εάν τελικά οι αξιώσεις των πιστωτών θα κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης.

Αυτό θα φανεί σήμερα τόσο στην επισκόπηση που θα έχει στις 19.30 το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM όσο και στη συνάντηση για τα δημοσιονομικά που θα ακολουθήσει και η οποία μετατέθηκε για τις 9 το βράδυ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ