ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για απευθείας ηλεκτρονική πληρωμή φόρων μέσω του Taxisnet

Σχέδιο για απευθείας ηλεκτρονική πληρωμή φόρων μέσω του Taxisnet

Τη δυνατότητα πληρωμής και εξόφλησης φόρων μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών απευθείας από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Με το νέο σχέδιο οι φορολογούμενοι θα μπορούν για πρώτη φορά να πληρώνουν μέσω κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού τις φορολογικές υποχρεώσεις τους απευθείας μέσα από το σύστημα Taxisnet. Δηλαδή θα μπορούν να πληρώσουν ηλεκτρονικά ακόμη και αν δεν έχουν e-banking τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, παράβολα κ.τ.λ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει πως καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να αρνείται σε πελάτη της να δεχθεί την πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα από ένα ποσό και πάνω.

Από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν με νόμο να τοποθετήσουν στα σημεία πώλησης προϊόντων τους μηχανήματα POS, στην περίπτωση που αρνηθούν να δεχθούν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα τους επιβάλλονται αυστηρές ποινές. Ενδεικτικά, αυτό ισχύει ήδη στα πρατήρια υγρών καυσίμων όπου όλα υποχρεωτικά διαθέτουν μηχανήματα POS.

Σύμφωνα με το «Βήμα» οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του ποσού πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται η συναλλαγή να γίνεται με πλαστικό χρήμα (50 ευρώ ή 100 ευρώ) θα ληφθούν ως το τέλος του χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ