ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Σαουδική Αραβία θέλει το πετρέλαιο στα 60 δολάρια

Η Σαουδική Αραβία θέλει το πετρέλαιο στα 60 δολάρια

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σταθερά σήμερα, μετά την πρώτη επίσημη ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο, ενώ διαφάνηκαν ελάχιστα τα σχέδια της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.

Στην αγορά πετρελαίου διαμορφώνονται οι τάσεις από την προσπάθεια του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ η διαμόρφωση των τιμών από την άλλη μεριά, επηρεάζεται κι από την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 11 σεντς ή 0,2% στα 54,12 δολάρια το βαρέλι.Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης, τύπου Brent, αυξήθηκαν κατά 15 σεντς ή 0,3% στα 56,66 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία θέλει να δει φέτος τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται κατά 10% περίπου, στα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με πέντε διαφορετικές πηγές από χώρες του ΟΠΕΚ και του κλάδου των πετρελαιοειδών που επικαλείται το Reuters.Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί κατά σχεδόν 15% από τον Νοέμβριο, όταν ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μείωση της παραγωγής με απώτερο στόχο να ανέβουν οι τιμές.

Επισήμως οι χώρες - μέλη του Οργανισμού έχουν υποστηρίξει ότι δεν θέτουν συγκεκριμένο στόχο στις τιμές. Ανεπίσημα όμως, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία που κάνει τις μεγαλύτερες εξαγωγές μαύρου χρυσού στον κόσμο και σύμμαχοί της πετρελαιοπαραγωγοί στον Περσικό Κόλπο θέλουν να δουν τις τιμές να σκαρφαλώνουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και να μειώσουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους.

Ο ΟΠΕΚ θα ήθελε μάλιστα να δει τις τιμές ακόμη πιο πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, εάν δεν αντιμετώπιζε μια σημαντική πρόκληση: αν το πετρέλαιο αρχίσει να πωλείται υψηλότερα από το ποσό αυτό, θα μπουν και πάλι δυναμικά στο παιχνίδι οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ προκαλώντας υπερπροσφορά στην αγορά και νέα βουτιά των τιμών.

Ο ΟΠΕΚ δείχνει να πιστεύει πως εάν οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιηθούν σε τιμές 10% υψηλότερες από τις σημερινές, τότε να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε νέα κοιτάσματα από μέλη του, χωρίς όμως να καταγραφεί μεγάλη αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters. Από τα μέσα του 2014 και μετά, όταν άρχισε η μεγάλη πτώση των τιμών, έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων στον κλάδο του πετρελαίου.

Για να γίνει εκμετάλλευση νέων συμβατικών κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί χρειάζονται έργα διάρκειας έως τεσσάρων ετών. Αντίθετα, για να γίνει άντληση σχιστολιθικού πετρελαίου από νέα κοιτάσματα χρειάζονται μόνο λίγοι μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ