ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κινεζικός πυρετός» στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου

«Κινεζικός πυρετός» στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου

Μπορεί το Brexit να έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στους βρετανούς επιχειρηματίες που φοβούνται για τις επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους Κινέζους να συνεχίζουν τις επενδύσεις στη χώρα και ιδιαίτερα στο Λονδίνο.

Οι Κινέζοι μάλιστα ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη μεγαλύτερη επένδυση σε ακίνητα που έχει γίνει στη Βρετανία από το 2014 και μετά. Η επενδυτική εταιρεία CC Land του μεγιστάνα Τσέουνγκ Τσουνγκ Κιου θέλει τώρα να αγοράσει τον ουρανοξύστη The Leadenhall Building του Λονδίνου – που είναι γνωστός και ως Cheesegrater – προσφέροντας περίπου 1 δισ. στερλίνες (1,3 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται πληροφορίες της CoStar News. Ιδιοκτήτες του ακινήτου είναι σήμερα η British Land και η Oxford Properties.

Το όνομα Cheesegrater σημαίνει κυριολεκτικά «τρίφτης τυριού» και είναι το ανεπίσημο όνομα του ουρανοξύστη λόγω του χαρακτηριστικού του σχήματος.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επενδυτικό αυτό σχήμα κατάφερε να υπερισχύσει της κρατικής επενδυτικής εταιρείας Korea Investment Corp και της Temasek Holdings της Σιγκαπούρης, οι οποίες ενδιαφέρονταν κι αυτές για τον ουρανοξύστη που έχει ύψος 225 μέτρα.

Η British Land και η Oxford Properties που έχει έδρα στο Τορόντο του Καναδά ανέφεραν ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να πουλήσουν το κτίριο χωρίς να ονομάσουν τον αγοραστή. Η πώληση, περιλαμβανομένου και του τελικού τιμήματος, αποτελεί σημαντικό βαρόμετρο για την αγορά εμπορικών ακινήτων του Λονδίνου μετά το Brexit καθώς θα δείξει την τάση που επικρατεί πλέον στην αγορά. Το 2014 η Qatar Investment Authority είχε αγοράσει τον πύργο της HSBC στο Canary Wharf του Λονδίνου για περισσότερο από 1 δισ. στερλίνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ