ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόφινγκερ: Η υπερδόση λιτότητας οφείλεται για την αποτυχία των ελληνικών Μνημονίων

Μπόφινγκερ: Η υπερδόση λιτότητας οφείλεται για την αποτυχία των ελληνικών Μνημονίων
Ο Πέτερ Μπόφινγκερ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την άποψη ότι τα δύο πρώτα ελληνικά μνημόνια απέτυχαν διότι είχαν μια «υπερδόση λιτότητας» εκφράζει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της γερμανικής κυβέρνησης και μέλος της Επιτροπής Σοφών.

Στη βάση αυτή αμφιβάλει για τα εχέγγυα επιτυχίας του τρίτου προγράμματος υποστηρίζοντας πως του λείπει η αναπτυξιακή ορμή, καθώς κυριαρχεί και πάλι η λιτότητα. Αν και αναγνωρίζει πως οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι τώρα πιο μετριοπαθείς, ωστόσο υπογραμμίζει πως μέτρα όμως όπως η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνουν το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πέτερ Μπόφινγκερ που φιλοξενεί το «Βήμα της Κυριακής» ο ίδιος θεωρεί πως το Grexit δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι. «Όλοι είναι σήμερα ευτυχείς που η χώρα έμεινε στην ευρωζώνη επειδή παίζει κεντρικό ρόλο στο προσφυγικό θέμα. Αν η Ελλάδα είχε φύγει από την ευρωζώνη, θα είχε αποσταθεροποιηθεί πολιτικά. Και αυτό πάλι θα την εμπόδιζε να συμβάλει στη ρύθμιση του προσφυγικού», ανέφερε.

Ο ίδιος προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος. «Μια δυνατότητα θα ήταν ένα πρόγραμμα οικοδόμησης κατοικιών για τους πρόσφυγες. Οι συνέργειες που θα προκληθούν θα ήταν ευεργετικές για όλη την ελληνική κοινωνία», τονίζει σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ