ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση του Foreign Office για το επιχειρηματικό ρίσκο στην Ελλάδα

Έκθεση του Foreign Office για το επιχειρηματικό ρίσκο στην Ελλάδα

Για εύθραυστο τραπεζικό τομέα, εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά και σοβαρές προκλήσεις ανταγωνιστικότητας κάνει λόγο το Foreign Office στην συμβουλευτική του έκθεση προς τις βρετανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας το ρίσκο που μπορεί να ενέχει μια τέτοια τους «επέκταση».

Η έκθεση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση της ανεργίας, τον αργό ρυθμό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μιλά συγκεκριμένα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο δεν έχει μέχρι τώρα αποδώσει σημαντικά έσοδα, ενώ κάνει λόγο και για κατάρρευση των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια.

Ο τραπεζικός τομέας της Ελλάδας παραμένει εύθραυστος, σύμφωνα με το Foreign Office, που σημειώνει πως παρ’ όλο που οι τράπεζες απολαμβάνουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον μηχανισμό ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους.

Η έκθεση κάνει μια αναδρομή στην οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια, από όταν ξέσπασε η κρίση και μετά, θυμίζοντας την επιβολή των capital contols κι επισημαίνοντας την «πρόσκαιρη οικονομική ανάκαμψη το 2014», την οποία διαδέχθηκε ξανά η ύφεση το 2015, όμως «η κατάσταση μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί το 2016».

Η Ελλάδα παραμένει σημαντική αγορά για τα βρετανικά αγαθά και υπηρεσίες, αναφέρει η έκθεση, καθώς το 2016 ήταν η 33η μεγαλύτερη αγορά στην οποία γίνονταν εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, που άγγιξαν τα 2.163 δις. στερλίνες, την ώρα που οι εισαγωγές στη Βρετανία προϊόντων από την Ελλάδα ανήλθαν σε 1.07 δις. στερλίνες.

Οι βρετανοί εξάγουν στην Ελλάδα κυρίως ιατροφαρμακευτικά προϊόντα, οχήματα, είδη ένδυσης και αξεσουάρ, πετρελαιοειδή και παράγωγά τους και άλλα, ενώ από την Ελλάδα γίνονται εισαγωγές κυρίως φρούτων και λαχανικών, μεταξύ άλλων προϊόντων.

Στην έκθεση υπάρχει ειδική παραπομπή στις συνθήκες που έχουν δημιουργήσει για τις επιχειρήσεις τα capital controls, όπου επισημαίνεται ο κίνδυνος να παρουσιαστούν καθυστερήσεις στις πληρωμές από ελληνικές εταιρείες, γι’ αυτό και υπάρχει η συμβουλή προς τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη σύναψη συμβολαίων.

Η έκθεση του Foreign Office αναφέρεται και στην πάγια ταξιδιωτική σύστασή της για την Ελλάδα, στην οποία γίνεται λόγος για «γενική απειλή» από την τρομοκρατία, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές τόσο στην αύξηση των προσφύγων σε ορισμένα νησιά, αλλά και στην ταλαιπωρία που ενδέχεται να επιφέρουν οι τακτικές κινητοποιήσεις και απεργίες διαφόρων επαγγελματικών κλάδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ