ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε οικονομική ανάπτυξη 6,5% του ΑΕΠ στοχεύει η Κίνα

Σε οικονομική ανάπτυξη 6,5% του ΑΕΠ στοχεύει η Κίνα
REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo

Η Κίνα θέτει στόχο η οικονομική της ανάπτυξη να κυμανθεί περί το 6,5% του ΑΕΠ το 2017, καθώς συνεχίζει να εφαρμόζει μια προνοητική δημοσιονομική πολιτική και μια συνετή νομισματική πολιτική, όπως πρόκειται να δηλώσει σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ.

Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει τη λίγο βραδύτερη επέκταση της κινεζικής οικονομίας φέτος ώστε να υπάρξει περιθώριο για την εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης του αυξανόμενου χρέους.

Ο ταχύς ρυθμός αύξησης του δανεισμού και η αύξηση των δημοσίων δαπανών πέρυσι ήγειραν ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα του χρέους και την υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων.

Η αύξηση του ΑΕΠ το 2016 επιβραδύνθηκε στο 6,7%, τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων 26 ετών, αλλά εντός του φάσματος-στόχου του Πεκίνου (6,5-7%).

Ο στόχος για το δημόσιο έλλειμμα είναι «περί το 3%», κατά τον Λι.

Σύμφωνα με το κείμενο της σημερινής ομιλίας του ενώπιον της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης που θα αρχίσει περί τις 09:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας), ο Λι θα πει ότι η Κίνα θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της προσφοράς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θα αναληφθούν βήματα για τον έλεγχο των κινδύνων και την αύξηση της ασφάλειας του χρηματοπιστωτικού τομέα, κατά το κείμενο της ομιλίας του κινέζου πρωθυπουργού.

Η Κίνα οφείλει να επαγρυπνεί για την αντιμετώπιση κινδύνων που απορρέουν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χρεοκοπίες, σκιώδεις τραπεζικές συναλλαγές και χρηματοδότηση μέσω του Διαδικτύου, συμπληρώνεται. Θα εφαρμοστούν μέτρα απομόχλευσης φέτος, κυρίως σε τομείς εκτός του χρηματοπιστωτικού, αναφέρεται.

Παράλληλα, ο Λι θα πει ότι θα ενισχυθούν το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα. Ο πρωθυπουργός της Κίνας θα κάνει επίσης λόγο περί εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων στις ένοπλες δυνάμεις.

Μια εκπρόσωπος της κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε χθες ότι η αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών φέτος αναμένεται ότι θα είναι περί το 7%, αλλά το ποσό δεν συμπεριλήφθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ δεν έχει ακόμη μεταδοθεί ούτε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Δεν είναι σαφές το γιατί. Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι γνωστοποιεί με πλήρη διαφάνεια τις δαπάνες του για την άμυνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ