ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ρύθμιση για τη στήριξη των τραπεζών

Νέα ρύθμιση για τη στήριξη των τραπεζών

Έως αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για τις τράπεζες που θα αναφέρει ότι ο χρόνος φορολογικής απόσβεσης που προκύπτει από πραγματικές ζημιές που οφείλονται σε διαγραφές δανείων, λόγω μεταβίβασης, αναδιάρθρωσης και λόγω δικαστικού ή εξωδικαστικού συμβιβασμού επεκτείνεται από την 5ετία στην 20ετία. Η σχετική διάταξη δεν αφορά στις λογιστικές ζημιές των τραπεζών που θα είναι φορολογικά ουδέτερες.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία που φέρει την έγκριση των θεσμών θα καταστεί πιο εύκολη η φορολογική απόσβεση της ζημίας που θα υποστούν οι τράπεζες από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. Σημειώνεται πως έως το τέλος του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 40,2 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να διαγράψουν απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 13,9 δισ. ευρώ.

Με το υφιστάμενο σύστημα αυτό δεν θα ήταν εφικτό, καθώς οι τράπεζες θα είχαν μόνον πέντε χρόνια μπροστά τους για να το κάνουν. Με την επέκταση της φορολογικής απόσβεσης της ζημίας εντός 20ετίας αυτό θα γίνει με σχετική ασφάλεια.

Μια θετική επίπτωση από τη νέα τροπολογία είναι πως οι μαζικές διαγραφές δανείων δεν θα επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς ως προς τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, ήτοι τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, κάτι που θα συνέβαινε αναπόφευκτα εάν παρέμενε το πενταετές πλαίσιο , καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να αποσβέσουν τις προαναφερόμενες ζημιές.

Με τη νέα τροπολογία δεν θα αυξάνεται το ποσό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που οι τράπεζες μπορούν να εμφανίζουν ως εποπτικά κεφάλαια. Αντιθέτως, ο αναβαλλόμενος φόρος θα μειώνεται αντίστοιχα όταν γίνονται διαγραφές δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ