ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη συνάντηση για δημοσιονομικά και εξωδικαστικό

Κρίσιμη συνάντηση για δημοσιονομικά και εξωδικαστικό

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Θα ακολουθήσει συζήτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ρωτήθηκε για το εαν τα χειρότερα στοιχεία για την ανάπτυξη θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις. "Μπορεί ένα τρίμηνο να επηρεάσει;", απάντησε σχετικά, θέλοντας να δείξει ότι η μείωση του ΑΕΠ ήταν συγκυριακή. Να σημειωθεί πάντως πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα χείρω όλα τα τρίμηνα του 2016 και όχι μόνο το τελευταίο.

Οι σημερινές συναντήσεις θεωρούνται κρίσιμες για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς θα κρίνουν το εάν τα κλιμάκια των θεσμών θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα ή θα παρατείνουν τη διαμονή τους στη χώρα μας.

Σήμερα συνεχίστηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η συζήτηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα και αυτά αναμένεται να εξετασθούν στην απογευματινή συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων. Μέχρι στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει κομίσει στους δανειστές κοστολογημένες παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της μισθωτής εργασίας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τον περιορισμό του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά, αλλά και την ελάφρυνση των συνταξιούχων μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι προτάσεις της δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην αύξηση των μεταβιβαστικών πληρωμών, δηλαδή σε πολιτικές που κατευθύνουν την κατανάλωση και τη συνολική ζήτηση προς τη σταθεροποίηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, όταν οι θεσμοί κατά κυβερνητικές πηγές προκρίνουν λύσεις που αυξάνουν την απασχόληση μειώνοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων και το μη μισθολογικό κόστος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece υπό το βάρος των δημοσιονομικών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2016 η πλευρά του Ταμείου αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την εκτίμηση για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Αλλά και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί που εκτιμούσαν πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος διαμορφώθηκε το 2016 στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ ή στα 3,49 δισ. ευρώ θα αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την πρόβλεψή τους κατά 1% ή κατά 1,74 δισ. ευρώ περίπου.

Το πότε το Ταμείο θα προχωρήσει σε επίσημη αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 είναι κάτι που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Κατά τα φαινόμενα η νέα εκτίμηση θα συμπεριληφθεί τόσο στο κείμενο αναθεωρημένου Μνημονίου που συντάσσει (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP)) όσο και στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει στις 20 Απριλίου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ