ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Εκτίμηση ότι θα υπάρξει ευελιξία για το πρωτογενές πλεόνασμα

Γερμανία: Εκτίμηση ότι θα υπάρξει ευελιξία για το πρωτογενές πλεόνασμα
WIKIPEDIA

Την εκτίμησή του ότι θα υπάρξει μια ορισμένη ευελιξία για το πρωτογενές πλεόνασμα εξέφρασε ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας Φίλιπ Στάινμπεργκ.

"Θεωρώ ότι θα υπάρξει μια ορισμένη ευελιξία για το πρωτογενές πλεόνασμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο Spiegel online στο περιθώριο του οικονομικού Forum των Δελφών.

Στο -υπό σοσιαλδημοκρτική ηγεσία- υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας υπάρχει συμπάθεια για ηπιότερους στόχους ως προς το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών (υπό τον χριστιανοδημοκράτη Β. Σόιμπλε) διέψευσε την περασμένη εβδομάδα ότι άλλαξε την στάση του, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Η Ελλάδα έχει λάβει όμως μηνύματα ότι η Γερμανία θα μπορούσε να μετριάσει τις απαιτήσεις της σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel online από ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους. Συνεπώς, η μέχρι σήμερα αόριστη υπόσχεση για μεσοπρόθεσμες ελαφρύνσεις θα μπορούσε τώρα να συγκεκριμενοποιηθεί. Σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές η Γερμανία προτίθεται να δεχτεί να μην πρέπει η Ελλάδα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια, αλλά να μπορεί να χαλαρώσει την πολιτική της λιτότητας σαφώς νωρίτερα, όπως γράφει.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου είπε συγκεκριμένα στο γερμανικό περιοδικό για την μείωση της διάρκειας του πρωτογενούς πλεονάσματος: "H Γερμανία είναι έτοιμη να την αποδεχθεί, διότι και το Βερολίνο επιθυμεί το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και για να γίνει αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί το τεράστιο πλεόνασμα των 3,5% περισσότερο από τρία χρόνια".

Κατά τον Έλληνα υπουργό Οικονομίας "υπάρχει τώρα μια γενική βούληση όλων των εμπλεκομένων να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν ταχύτερα". "Τα σημαντικότερα ανοικτά θέματα θα λυθούν αυτήν την εβδομάδα", τόνισε ακόμα ο κ. Παπαδημητρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ