ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ατζέντα των θεσμών ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Στην ατζέντα των θεσμών ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα απασχολήσει τη συνάντηση που θα έχει στις 11 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής των θεσμών.

ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM αναμένεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις του ελληνικού προγράμματος και να υλοποιήσει το επικαιροποιημένο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ με 19 παλαιούς και νέους διαγωνισμούς, καθιστώντας σαφές ότι όλες οι συμμετοχές κρατικών εταιρειών του ΤΑΙΠΕΔ θα πωληθούν και δεν θα μεταβιβαστούν προς αξιοποίηση στην υπό ίδρυση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) του Υπερταμείου.

Πρόκειται για το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 6% του ΟΤΕ, καθώς επίσης το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 11% της ΕΥΔΑΠ και το 23% της ΕΥΑΘ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εντός Μαρτίου πρέπει να έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί πρόσληψης συμβούλων που θα εισηγηθούν τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εναλλακτικές για την ιδιωτικοποίησή τους. Η δε πίεση των δανειστών να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αρκετά έντονη, οπότε και θα προκαλούσε έκπληξη το σχέδιο με τις 19 ιδιωτικοποιήσεις να υποστεί σημαντικές αλλαγές.

Για την περίοδο 2016-2018 ο μνημονιακός στόχος μιλά για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 5,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έως σήμερα έχουν εισπραχθεί μόλις τα περσινά 499 εκατ. ευρώ, αφού πολλές ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν ανοικτές, παρότι οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί. Τέτοια, για παράδειγμα, είναι η εμβληματική περίπτωση των 14 αεροδρομίων, όπου, παρότι στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται το τέλος Μαρτίου ως χρόνος παράδοσης στον επενδυτή, δεν αποκλείεται τελικά να πιάσουμε τον Απρίλιο. Εκκρεμεί ακόμη η στελέχωση των αερολιμένων με υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ