ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί η αξία των χώρων γραφείου στο κέντρο του Λονδίνου

Υποχωρεί η αξία των χώρων γραφείου στο κέντρο του Λονδίνου

Η αξία των γραφειακών χώρων στο κέντρο του Λονδίνου αναμένεται να υποχωρήσει φέτος έως 20%, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνεται και οι επενδυτές διστάζουν περισσότερο να βάλουν το χέρι στην τσέπη όπως η χώρα οδεύει προς αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Οι αγορές, οι ενοικιάσεις και οι επενδύσεις σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα μειώθηκαν σημαντικά μετά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα στις 23 Ιουνίου. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και φέτος και εκτιμάται ότι οι τιμές θα μειωθούν από 15% έως 20%.

Οι επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους στο Λονδίνο υποχώρησαν κατά 17% πέρυσι, φτάνοντας τα 15,9 δισ. στερλίνες ή 19,5 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή μειώθηκε το ποσοστό πληρότητας των γραφείων στο Σίτι του Λονδίνου. Εταιρείες με διεθνή παρουσία που εδρεύουν σήμερα στο Λονδίνο εξετάζουν να μεταφέρουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις περίπου 100.000 θέσεις εργασίας.

Η μεταφορά των θέσεων αυτών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε διάστημα δύο ετών από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Βρετανίας θα ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία για το Brexit. Οι επιχειρήσεις θέλουν να μεταφέρουν αλλού προσωπικό επειδή φοβούνται πως μετά το Brexit θα χάσουν την πρόσβαση που σήμερα έχουν στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αξία των γραφειακών χώρων στο Λονδίνο εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει ήδη κατά 10% στο διάστημα που μεσολάβησε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ