ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «αστοχίες» του ΕΦΚΑ: Εισφορές ακόμη και σε μηδενικά εισοδήματα

Οι «αστοχίες» του ΕΦΚΑ: Εισφορές ακόμη και σε μηδενικά εισοδήματα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εισφορές ακόμη και για μηδενικό εισόδημα ζητά να εισπράξει ο ΕΦΚΑ από τους παράλληλα ασφαλισμένους. Όπως αποκαλύπτεται από ειδοποιητήριο που εστάλη σε ελεύθερο επαγγελματία – ασφαλισμένο στον πρώην ΟΑΕΕ χωρίς εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα το 2015 που ήταν παράλληλα ασφαλισμένος στο ΙΚΑ για πλήρη μισθωτή απασχόληση 25 ημερών ανά μήνα - το σύστημα τον θεωρεί ως ελεύθερο επαγγελματία και αυθαίρετα έχει βεβαιώσει τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα για το 2015 ύψους 501 ευρώ/μήνα, με αποτέλεσμα να καλείται να πληρώσει 145,08 ευρώ αντί του πραγματικού που θα έπρεπε να είναι η εισφορά του, δηλαδή 0 ευρώ.

Όπως σημειώνει ο δικηγόρος, Διονύσης Ρίζος στην «Ημερησία», με βάση τον νόμο, θα έπρεπε να είχε μηδενικές εισφορές από τη δραστηριότητα ως ελεύθερος επαγγελματίας, ενώ οι εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση έχουν, κανονικά, καταβληθεί.

Τα λάθη στα τελευταία ειδοποιητήρια που αφορούν ειδικά τους παράλληλα ασφαλισμένους (και τα οποία αναρτά έως τα τέλη της εβδομάδας ο ΕΦΚΑ ενόψει της προθεσμίας της 17ης Μαρτίου για την καταβολή εισφορών) δεν τελειώνουν, καθώς σε άλλη περίπτωση ο ΕΦΚΑ έχει βεβαιώσει μικρότερες εισφορές. Σύμφωνα με άλλο ειδοποιητήριο, επαγγελματίας ασφαλισμένος στον πρώην ΟΑΕΕ που ήταν και μισθωτός, αλλά δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε ελεύθερο επάγγελμα, θα έπρεπε να πληρώσει εισφορά με βάση το εισόδημα του 2015 και αν αυτό ήταν μικρότερο του κατώτατου ετήσιου (7.031 ευρώ) θα όφειλε να καταβάλει 158 ευρώ.

Όμως το σύστημα θεωρεί ότι ο ασφαλισμένος συνεχίζει να είναι και μισθωτός (γεγονός που δεν ισχύει) και υπολογίζει τις εισφορές στο πραγματικό και όχι στο κατώτατο εισόδημα με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να καλείται να πληρώσει 58,22 ευρώ αντί του πραγματικού 158 ευρώ.

Οι «αστοχίες» του συστήματος, σε συνδυασμό με τα εγγενή προβλήματα (αρχικός υπολογισμός των εισφορών στα εισοδήματα του ’15 και τελικός λογαριασμός με συμψηφισμούς αφού εκκαθαριστούν οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του ’16, διπλό καθεστώς για τους αμειβόμενος με «μπλοκάκι») θεωρείται βέβαιο ότι έχουν αντίκτυπο στα έσοδα που τελικά θα εισπράξει ο ΕΦΚΑ ειδικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν ωφελούνται (όσοι δήλωναν εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ τον χρόνο).

Διαβάστε επίσης

Νέες διευκρινίσεις για τα μπλοκάκια από τον ΕΦΚΑ

Υστέρηση εσόδων και έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ για τον ΕΦΚΑ

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνει η παρακράτηση συντάξεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ