ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H μόνη εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά, λέει ο Σταθάκης

H μόνη εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά, λέει ο Σταθάκης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι τα εργασιακά» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι «θα έχει κλείσει έως τις 20 Μαρτίου».

Ο υπουργός τόνισε ότι «το πακέτο της συμφωνίας θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα» και πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «παραμένει ακόμη ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα για τα ενεργειακά το οποίο θα λυθεί».

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα θα τελειώσει το 2018 και το πακέτο των μέτρων και των αντιμέτρων, στη συνέχεια, θα έχει μηδενικό και δημοσιονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Ανέφερε πως η συζήτηση γίνεται με αφετηρία το 2% αλλά μπορεί να μειωθεί εφόσον δημοσιονομικά τα πράγματα είναι καλύτερα.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούν τα πλεονάσματα ύψους 3,5% να είναι επιτεύξιμα, απάντησε πως όλα θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι που σήμερα φαίνεται εφικτό.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς, σημείωσε ότι εξαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και περιλαμβάνεται το 85% κάθε κατηγορίας φόρων και τα τραπεζικά δάνεια. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι θα μπορούν να ενταχθούν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις εφόσον μπορούν να είναι βιώσιμες.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές έχει μπει η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ενώ σε ό,τι αφορά την πώληση της ΔΕΗ είπε πως το σχέδιο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ακυρωθεί. Όπως ανέφερε έως το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ θα πρέπει να μειωθεί στο 50%, όση είναι και η παραγωγή της. Δεν θα γίνει πώληση παραγωγικών μονάδων, συμπλήρωσε, για να σημειώσει ότι με τη λειτουργία του Υπερταμείου η ΔΕΗ θα μεταφερθεί σε αυτό, όπου και θα αντιμετωπιστεί το θέμα του 17% με ειδικούς συμβούλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ