ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να διενεργεί μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα και ότι από τον Απρίλιο του 2017 προβλέπεται ότι το ύψος των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα διαμορφωθεί σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Αν και τόσο η οικονομική ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός ενισχύονται, η ΕΚΤ αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για σύσφιξη της πολιτικής της, επικαλούμενη πολιτικούς κινδύνους, τον χαμηλό δομικό πληθωρισμό και μία εύθραυστη ακόμη ανάκαμψη, μία δεκαετία σχεδόν αφού άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης.

Η απόφαση για τα επιτόκια ήταν αναμενόμενη για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η γερμανική ένωση τραπεζών (BdB) και το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo κάλεσαν σήμερα την ΕΚΤ να αρχίσει την προετοιμασία για τον τερματισμό της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, μετά από μία μακρά λίστα ισχυρών ονομάτων που έχουν ζητήσει υποχώρηση της ΕΚΤ. Για τον Ντράγκι, αυτό θα πρόκειται για μία σχοινοβασία. Αν και θα αναγνωρίσει τις θετικές οικονομικές εξελίξεις, είναι πιθανόν να συνεχίσει να υποστηρίζει ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή, ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και οι προοπτικές περιβάλλονται από κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν - εντός των επόμενων εβδομάδων - τις ολλανδικές και γαλλικές εκλογές και την πρώτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας απ τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οικονομολόγοι, που ρωτήθηκαν από το Reuters, δήλωσαν ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι είτε μία μικρή αλλαγή των προοπτικών για την πολιτική της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είτε μία σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων το επόμενο έτος. Οι διαβουλεύσεις στην ΕΚΤ πιθανόν να είναι έντονες. Η αύξηση του πληθωρισμού, ειδικότερα, έχει οδηγήσει σε φωνές στη Γερμανία για αποκλιμάκωση του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ ή τουλάχιστον στην έναρξη του σχεδιασμού για τη μείωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ