ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οικονομία της Ιρλανδίας η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην ΕΕ

Η οικονομία της Ιρλανδίας η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην ΕΕ
REUTERS/ PETER NICHOLLS

Κατά 5,2% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιρλανδίας το 2016, με την οικονομία της χώρας να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η Ιρλανδία ανέκαμψε γρήγορα από την οικονομική της κατάρρευση σχεδόν πριν από μια δεκαετία που την οδήγησε στη διεθνή της διάσωση το 2010, και η δυναμική αυτή συνεχίστηκε φέτος με την ανεργία να μειώνεται περισσότερο από το ήμισυ από το υψηλό επίπεδο του άνω του 15% κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης ενίσχυσε τις καταναλωτικές δαπάνες κατά 3% πέρυσι και η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5% σε τριμηνιαία βάση από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, από 4% ένα τρίμηνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική στατιστική υπηρεσία CSO.

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης να διατηρηθεί πάνω από 3% για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμά ότι ένα «σκληρό Brexit» - που προβλέπει ότι η Βρετανία θα χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ με την αποχώρησή της από την Ένωση – θα μπορούσε να αφαιρέσει 3,5% του ιρλανδικού ΑΕΠ εντός μίας δεκαετίας.

Η Ιρλανδία γενικά θεωρείται η ευρωπαϊκή οικονομία που είναι περισσότερο ευάλωτη στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, λόγω των στενών εμπορικών τους σχέσεων.

Ο περσινός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας είναι υπερτριπλάσιος του μέσου ορου της ευρωζώνης του 1,7%. Το 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 26% ύστερα από την τεράστια αναθεώρηση των παγίων κεφαλαίων στους εθνικούς λογαριασμούς της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ