ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποχωρούν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία - Τι απαιτεί το ΔΝΤ

Αποχωρούν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία - Τι απαιτεί το ΔΝΤ

Την αναχώρηση από των θεσμών από την Αθήνα, χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εξερχόμενο της τρίωρης απολογιστικής συνάντησης με τους θεσμούς, τονίζοντας πως παρά την πρόοδο υπάρχουν διαφορές στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019, στη μορφή των αντισταθμιστικών μέτρων και στα εργασιακά.

«Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε μια δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Παραμένουν εκκρεμότητες στο μέγεθος του πακέτου, στη μορφή των αντίμετρων και στα εργασιακά», ανέφερε το εν λόγω στέλεχος. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό για το 2018 ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς έχει καλυφθεί.

Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή στα εργασιακά προσκόμματα θέτουν οι ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out, με το Ταμείο να επιμένει σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5 στο 10% και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την ίδια πηγή, στο ασφαλιστικό οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως στο χρόνο όπου θα γίνουν οι περικοπές. «Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστούν εφάπαξ το 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Το ύψος των περικοπών θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο».

Σε ερώτηση για τη στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απάντησε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Οι τηλεδιασκέψεις κυβέρνησης - θεσμών θα συνεχιστούν προκειμένου να υπάρξει ακόμη περισσότερη πρόοδος η οποία να καταγραφεί στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα μετάσχουν αργότερα σήμερα στη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group και εν συνεχεία ή σήμερα ή αύριο το πρωί θα αναχωρήσουν για τις έδρες των οργανισμών τους.

Το κλίμα της μη συμφωνίας είχε προαναγγείλει ο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές και την καλωσορίζουμε. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικές περιοχές. Δεν θα σχολιάσω σε ποιες. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχτεί συμφωνία. Ακόμη απαιτείται πολύ δουλεία να γίνει.

Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος και για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειωθεί τόσο σε όρους εξυπηρέτησης του όσο και συνολικά ως μέγεθος, ο Ράις είπε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επέλθει ελάφρυνση του χρέους και πως το ΔΝΤ δεν ζητά «κούρεμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ