ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερες σκέψεις Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση

Δεύτερες σκέψεις Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση

Πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έδειξε ότι η τράπεζα μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά σε αλλαγή νομισματικής πολιτικής, αφού επισήμανε ότι δεν αναμένονται νέες μειώσεις επιτοκίων ή νέα χορήγηση φθηνών χαμηλότοκων δανείων από την ΕΚΤ σε εμπορικές τράπεζες.

Ουσιαστικά ο Ντράγκι έδειξε ότι μπορεί να μη χρειαστούν επιπλέον μέτρα στήριξης της ευρωζώνης επειδή οι απειλές έχουν γίνει λιγότερο ισχυρές. Παράλληλα όμως παρέμεινε καθησυχαστικός για τυχόν νέα παρέμβαση αφού στην Ευρώπη έρχονται κρίσιμες εκλογές, ιδιαίτερα στη Γαλλία. Η στάση αυτή οδήγησε σε ενίσχυση του ευρώ.

Η ΕΚΤ δεν έχει πλέον «την αίσθηση του επείγοντος» για να αναλάβει δράση με νομισματική χαλάρωση, είπε χθες ο Ντράγκι από τη Φρανκφούρτη και πρόσθεσε πως τα μέλη της Τράπεζας «δεν εκτιμούν ότι θα είναι απαραίτητο να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια». Επίσης δεν χρησιμοποίησε τη φράση αν χρειαστεί «η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να εκπληρώσει την εντολή της» όπως είχε κάνει σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο ίδιος πάντως ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μην κάνει αναφορά σε μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Ντράγκι ισορρόπησε χθες για πρώτη φορά ανάμεσα σε δύο ρόλους: αυτόν του περιστεριού που θέλει περισσότερη ρευστότητα και αυτόν του γερακιού που προετοιμάζει πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Αυθεντικά γεράκια παραμένουν πάντως οι Γερμανοί και ιδιαίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ είχε ζητήσει από τον Ντράγκι «έγκαιρη έναρξη της εξόδου» από το πρόγραμμα χορήγησης άπλετης ρευστότητας, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά τις πιέσεις που δέχτηκε και δέχεται ο Σούπερ Μάριο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», στηρίζοντας την ευρωζώνη και το νόμισμά της. Πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα φτάσει φέτος στο 1,7%, από 1,3% που προέβλεπε πριν από μόλις τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ