ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο

«Βουτιά» κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο

Υποχώρησε κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2016. Οι αγορές άρχισαν πλέον να εκτιμούν ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ προκαλεί νέα υπερπροσφορά στην αγορά παρά την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να ανεβάσει τις τιμές μέσω μείωσης της παραγωγής των μελών του.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν στην αγορά της Νέας Υόρκης έως 3%, έχοντας χάσει σχεδόν 6% τις προηγούμενες τρεις ημέρες συναλλαγών. Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία έδειξαν αύξηση αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate για παράδοση τον Απρίλιο υποχώρησαν κατά 1,50 δολάριο στα 48,80 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά του Λονδίνου οι τιμές του πετρελαίου Brent για παράδοση τον Απρίλιο υποχώρησαν κατά 2,8% ή κατά 5,4% και έφτασαν στα 50,30 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent για παράδοση τον Μάιο υποχώρησαν κατά 2,8% και διαμορφώθηκαν στα 51,60 δολάρια το βαρέλι. Στις ΗΠΑ η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε για τρίτη συνεχή εβδομάδα, φτάνοντας τα 9,09 εκατ. βαρέλια. Η παραγωγή αναμένεται να φτάσει του χρόνου τα 9,73 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν παραμείνει πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι από τον Ιανουάριο και μετά, όταν ο ΟΠΕΚ είχε εφαρμόσει μείωση της παραγωγής έπειτα από απόφαση των μελών του αλλά και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ρωσία.

Ο ΟΠΕΚ τώρα έχει αρχίσει ξανά να ανησυχεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας ότι τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται με χαμηλότερους ρυθμούς από όσο αναμενόταν. Με τις δηλώσεις αυτές, η Σαουδική Αραβία ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα για να πετύχει νέα συμφωνία για μείωση της παραγωγής μαύρου χρυσού ανάμεσα στα μέλη του ΟΠΕΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ