ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Κλείσιμο της αξιολόγησης δεν σημαίνει τέλος του Μνημονίου

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Κλείσιμο της αξιολόγησης δεν σημαίνει τέλος του Μνημονίου
Eurokinissi

Την εκτίμηση ότι το 2017 δεν θα είναι εύκολο έτος για τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική διατυπώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην Έκθεση Πεπραγμένων (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2016) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ απευθύνει προειδοποιήσεις και για την μετά τη δεύτερη αξιολόγηση περίοδο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης το 2017 άρχισε με νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και στην αξιολόγηση και η παράταση της συνολικής αβεβαιότητας πλήττει την οικονομία.

"Η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά από κάθε αξιολόγηση αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και ειδικότερα εάν δεν αλλάξουν οι κανόνες της διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", αναφέρει σχετικά η έκθεση.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει προειδοποιήσει πως με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν τελειώνει το μονοπάτι εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου και η ομαλή εκταμίευση των προβλεπόμενων δόσεων της τρέχουσας δανειακής σύμβασης για τους εξής λόγους:

-Πρώτον, θα χρειασθεί χρόνος για την πλήρη εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και των τυχόν εκκρεμοτήτων που θα μεταφερθούν στο επόμενο στάδιο.

-Δεύτερον, ακολουθεί αμέσως μετά τη δεύτερη, η τρίτη αξιολόγηση προόδου, που αν ερμηνεύσουμε το Μνημόνιο κατά γράμμα και μετά τις καθυστερήσεις των προηγού- μενων θα πρέπει να τελειώσει σε ασφυκτικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό πιθανόν σημαίνει ότι ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των προηγούμενων δύο αξιολογήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ