ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο κριτικής το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Στο επίκεντρο κριτικής το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Μπορεί ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον να αναφέρθηκε σε διαθρωτικά προβλήματα της Γερμανίας, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να αναπτυχθεί με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς.

Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας έδειξαν ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 3% τον συγκεκριμένο μήνα, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 2,7%. Και οι δύο αυξήσεις ήταν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο.

Το προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας αυξήθηκε στα 18,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο από 18,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Το πλεόνασμα όμως στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο, καθώς διαμορφώθηκε σε 12,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017 από 14,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016.

Το μεγάλο πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει οδηγήσει σε κόντρα τη Γερμανία, τόσο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσο και με τις ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όλοι ουσιαστικά ζητούν από το Βερολίνο να αυξηθούν οι επενδύσεις και η εσωτερική κατανάλωση ώστε να μειωθούν τα πλεονάσματα και να επωφεληθούν και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Τα πλεονάσματα της Γερμανίας έχουν προκαλέσει επίσης αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει διμερείς συνομιλίες με το Βερολίνο για να βρεθεί μια λύση στο θέμα. Το πρόβλημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι οι Αμερικανοί εισάγουν από τη Γερμανία πολύ περισσότερα προϊόντα από όσα εξάγουν σε αυτή. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πάντως, έχει απορρίψει την κριτική που δέχεται η χώρα, αναφέροντας ότι τα πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης των προϊόντων της Γερμανίας και δεν προκύπτουν από την υιοθέτηση συγκεκριμένης πολιτικής ή λόγω της ισοτιμίας του ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ