ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To Λουξεμβούργο προσδοκά οφέλη από το Brexit

To Λουξεμβούργο προσδοκά οφέλη από το Brexit

Σε ισχυρό διεκδικητή εταιρειών που επιδιώκουν να μετακομίσουν από το Λονδίνο λόγω του Brexit αναδεικνύεται το Λουξεμβούργο καθώς όλο και περισσότερες ασφαλιστικές, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και άλλες του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να μετακομίσουν στο Μεγάλο Δουκάτο.

Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν αποφασίσει να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στο Λουξεμβούργο είναι η μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία AIG, η οποία δηλώνει έτοιμη να στήσει εκεί θυγατρική μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ως πιθανή επιλογή για να μεταφέρει εκεί σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της βλέπει το Λουξεμβούργο και η τράπεζα Lloyds. Η βρετανική τράπεζα εξετάζει ακόμη ως έδρα πόλεις όπως η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο. Το Λουξεμβούργο εξακολουθεί να αποτελεί έδρα πολλών εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπου όμως δεν ισχύει το τραπεζικό απόρρητο όπως παλαιότερα λόγω των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών.

«Τις τελευταίες ημέρες πολύ μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι επέλεξαν το Λουξεμβούργο. Το ίδιο συμβαίνει με διαχειριστές κεφαλαίων όπως και με εταιρείες του χρηματοπιστωτικού - τεχνολογικού κλάδου» είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια στην τηλεόραση του Bloomberg.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα της διαδικασίες και τις συνομιλίες για το Brexit στα τέλη αυτού του μήνα. Αν όλα προχωρήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται και από τις δύο πλευρές, τότε η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις αρχές του 2019. Το Brexit είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο και από την ενιαία αγορά της ΕΕ. Επίσης δεν θα είναι καθόλου εύκολη η μετακίνηση όσων μένουν στη Βρετανία σε άλλες χώρες της ΕΕ και αντίστροφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ