ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ του κατώτατου μισθού στην ΕΕ επτά υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Υπέρ του κατώτατου μισθού στην ΕΕ επτά υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
REUTERS/Yves Herman

Υπέρ της δημιουργίας ενός κατώτατου μισθού στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσονται επτά υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με άρθρο που συνυπογράφουν στην Corriere della Sera, στο οποίο επιχειρηματολογούν υπέρ μιας Ευρώπης «πιο κοινωνικής, πιο δίκαιης» και «πιο πολύ βασισμένης στις αξίες».

«Ο κόσμος μας αλλάζει σημαντικά. Ο εθνικισμός εξαπλώνεται. Λαϊκιστικές εντάσεις αναφαίνονται ξανά», σημειώνουν στο άρθρο οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επτά χωρών μελών της ΕΕ –της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Τσεχίας– που θα συναντηθούν την Τετάρτη στο Λονδίνο.

«Έπειτα από χρόνια οικονομικής στασιμότητας, πρέπει πριν απ' όλα να αναζωογονήσουμε με βιώσιμο και διαρκή τρόπο σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό και το κοινωνικό επίπεδο», συνεχίζουν.

«Θέλουμε έναν κατώτερο μισθό σε όλα τα κράτη μέλη (της ΕΕ), με σεβασμό στις εθνικές πρακτικές και στον ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε κάθε χώρα», υπογραμμίζουν.

Ζητούν γενικότερα «σθεναρά μέτρα (...) εναντίον της ανεργίας των νέων, των μισθολογικών ανισοτήτων και εναντίον των αποκλίσεων στο βιοτικό επίπεδο και στην κοινωνική προστασία».

«Είναι καιρός να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωσή μας μια κοινωνική ένωση, με ενισχυμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, μια αληθινή ισότητα γυναικών ανδρών, ασφαλείας θέσεις εργασίας και εγγυημένα εισοδήματα», συμπληρώνουν οι επτά ευρωπαίοι υπουργοί.

«Για όλους αυτούς τους λόγους, θέλουμε να ενσωματωθεί ένας ισχυρός κοινωνικός πυλώνας της ΕΕ στη διακήρυξη της Ρώμης και έχουμε αρχίσει την προετοιμασία για μια μεγάλη κοινωνική σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες τον Νοέμβριο στη Σουηδία».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στη Ρώμη την 25η Μαρτίου για να εορτάσουν την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης του 1957, με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και άρχισε η οικοδόμηση της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ