ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πιστωτικός κίνδυνος θα κρίνει το αποτέλεσμα των stress tests των ελληνικών τραπεζών

Ο πιστωτικός κίνδυνος θα κρίνει το αποτέλεσμα των stress tests των ελληνικών τραπεζών

Προιδοποιήσεις για τον πιστωτικό κίνδυνο στην Ελλάδα απηύθυνε πηγή με γνώση της κατάστασης που μίλησε σήμερα σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας πως εαν δεν αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα προβλήματα στα stress tests του 2018.

Η αξιωματούχος υπογράμμισε πως αν και το 2016 ήταν υποσχόμενο έτος για τις τράπεζες στην αρχή του 2017 οι συνθήκες επιδεινώθηκαν. Στη βάση αυτή έκανε αναφορά στην μείωση καταθέσεων και στην αύξηση των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών.

Το εν λόγω στέλεχος ανέφερε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές σε σχέση με την εμπιστοσύνη και πως όσο νωρίτερα κλείσει τόσο το καλύτερο θα είναι για τις τράπεζες.

Η ίδια αξιωματούχος ανέφερε πως η πορεία της αξιολόγησης δεν σημαίνει πως υπάρχει λόγος να αλλάξουν τα σχέδια που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Στο σημείο αυτό αν και χαρακτήρισε σημαντικές τις παρεμβάσεις που βρίσκονται υπό νομοθέτηση και αφορούν στον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, στην ασυλία των τραπεζικών στελεχών και στον εξωδικαστικό μηχανισμό ξεκαθάρισε πως οι διοικήσεις των τραπεζών θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Αναφερόμενη στα stress tests του 2018 είπε πως δεν διαθέτει την κρυστάλλινη σφαίρα για το πως θα εξελιχθούν για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο σημείωσε πως εάν η ΕΒΑ χρησιμοποιήσει ως βασική παράμετρο τον πιστωτικό κίνδυνο και ενδιάμεσα δεν υπάρξει βελτίωση στα εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών τότε θα υπάρξουν προβλήματα.

Η αξιωματούχος υποστήριξε πως οι τράπεζες θα πρέπει να είναι πιο επιθετικές με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και ότι θα πρέπει να αρχίσουν να διεκδικούν τα ενέχυρα των δανείων που έχουν χορηγήσει.

Σε σχέση με τη διακυβέρνηση των τραπεζών ξεκαθάρισε πως τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων αξιολογούνται ως προς το πόσο ισχυρά,ανεξάρτητα και πεπειραμένα είναι, αλλά και ως προς το ήθος και την ικανότητα τους.

Στη βάση αυτή είπε πως οι τράπεζες είναι εκείνες που επιλέγουν τα στελέχη των ΔΣ και ότι οι εποπτικοί θεσμοί κρίνουν μόνον την καταλληλότητα τους βάσει ενιαίων κανόνων που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Τέλος, αναφορικά με τις παραμέτρους της προωθούμενης τροποποίησης του πλαισίου για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών εξήγησε πως αυτό είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία και κρίνει το περιεχόμενο της ρύθμισης και το εαν συνιστά κρατική στήριξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ